10 årig ny rumstrategi: Nu bliver der skruet op for investeringerne

En fordobling af det frivillige bidrag til det europæiske rumagentur (ESA) skal styrke forskning, innovation og teknologiudvikling inden for den danske rumsektor og gøre det muligt for Danmark at spille en større rolle i rummet.

Pressemeddelelse - Via Ritzau

For 25 år siden blev Danmark for alvor en rumnation, da den første danske satellit, Ørsted, blev sendt i kredsløb om jorden. Allerede dengang var rummets betydning for livet her på jorden stor, og betydningen er kun vokset siden. Samtidig er det globale kapløb om at høste rummets potentialer tiltaget. Nu præsenterer regeringen en strategi for rumforskning og -innovation, som skal løfte Danmarks engagement i rummet til nye højder.

Centralt for strategien er, at det danske ESA-bidrag øges markant over tid. Regeringens ambition er, at det danske bidrag til frivillige programaktiviteter i ESA fordobles over en 10-årig periode med sigte på at afsætte over en halv milliard kr. årligt i 2035.

Derudover sætter strategien tre pejlemærker, som bliver styrende for de nationale prioriteter og investeringer i rummet. Danmark skal have stærkere forsknings- og innovationsmiljøer, og vi skal som nation spille en større international rolle og i højere grad præge udviklingen i EU. Derudover skal rumforskning og rumteknologi beskyttes mod uønsket teknologioverførsel og omsættes til anvendelse, til gavn for Danmarks sikkerhed, forsvar og beredskab, klimamål, natur og miljø og dansk erhvervsliv.



Med strategien vil regeringen sætte gang i ni konkrete initiativer for udviklingen af den danske rum­sektor. Blandt andet er det regeringens ambition, at der i løbet af de kommende 10 år skal udvælges og finansieres op til fire nationale rummissioner – blandt andet en mission, der skal bidrage til udforskning af månen.

Derudover vil regeringen med strategien indgå i internationale partnerskaber til gavn for Danmark og styrke indsatsen for kommercialisering af dansk rumforskning og teknologiudvikling.

Læs Strategi for rumforskning og -innovation (pdf)

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:

- Selvom vi er et lille land, må vi gerne tænke stort. Danmark har evnerne, stærke forsknings- og innovationsmiljøer og tilmed en astronaut, der kan gøre sig gældende på den globale rumscene. Nu er det på tide, at vi indfrier vores potentiale og skruer op for ambitionerne og investeringerne, når det kommer til forskning og innovation i rummet. For selvom forskning i rummet kan virke fjernt, ligger gevinsten i høj grad her på jorden. Ny teknologi og videnskabelige gennembrud i rummet kan styrke vores indsats for klima og miljø, for vores sikkerhed og give danske virksomheder nye muligheder for vækst.

Erhvervsminister Morten Bødskov siger:

- Den globale rumøkonomi vil vokse massivt i de kommende år. Men konkurrencen om at være i front er benhård. Innovation og nytænkende ideer er i højsædet, hvor nogle af verdens største virksomheder svinger taktstokken. Derfor er det afgørende, at vi gør vores rumindustri klar til kampen. Det handler om at sætte rammerne, så de gode ideer bliver til virkelighed. Her har vi allerede taget et kæmpe skridt med en milliardstor iværksætterpakke. Med den nye rumstrategi styrker vi nu affyringsrampen, så samarbejdet mellem forskning, innovation og iværksætteri bliver endnu mere robust. Det er nøglen til at kunne udnytte det enorme potentiale, der ligger i rummet.



Fakta om udvalgte initiativer i rumstrategien

  • Det danske bidrag til ESA’s frivillige programaktiviteter skal mere end fordobles fra 280 mio. kr. i 2024 til 580 mio. kr. i 2035.
  • Der skal målrettes 60 mio. kr. om året i perioden 2025-2028 og 40 mio. kr. om året i perioden 2029-2031 til udmøntning gennem et nyt nationalt rumforskningsprogram, som skal opbygge kapacitet i de danske forsknings- og innovationsmiljøer og bidrage til at fremme dansk rumforskning, -innovation og teknolo­giudvikling inden for strategiske prioritetsområder.
  • Det vil be­tyde, at den samlede finansiering til rumområdet stiger med ca. 50 pct. over en tiårig periode fra ca. 522 mio. kr. i 2025 til ca. 771 mio. kr. i 2035.
  • Over de næste 10 år er det regeringens ambition, at der udvælges og finansieres op til fire nationale rummissioner, herunder den dansk ledede ”Máni-mission” som den første potentielle nationale rummission.
  • Máni-missionen fokuserer på at lave den hidtil mest detaljerede kortlægning af Månens overflade til gavn for fremtidige månelandinger.
  • Regeringen vil fastholde deltagelsen i ESA’s Business Incubation Center Denmark (ESA BIC DK), som er et vellykket program for iværksætteri og innovation.
  • Baseret på ESA BIC DK’s fremskrivninger forventes det, at der er basis for mere end en fordobling af antallet af danske virksomheder i rumerhvervet over de kommende 10 år – heraf omkring 100 startup-virksomheder.

For yderligere oplysninger:

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: [email protected]

Artiklens Tags: