Gamle sedler bliver snart ugyldige
Til foråret 2024 vil en række ældre danske pengesedler ikke længere være gyldige som betalingsmiddel. Nationalbanken har opfordret folk til at indlevere deres gamle sedler inden maj, men på trods af denne opfordring er der stadig sedler svarende til 2,8 milliarder kroner, som ikke er blevet afleveret. Det drejer sig om 29,3 millioner gamle sedler, hvoraf mange har været i omløb i årtier.
Blandt de ældre sedler er dem med motiver af Carl Nielsen, H.C. Andersen, egernet og firbenet, samt tusindkronesedlen, som også udfases. Kun fem procent af de ældre sedler er blevet indleveret siden Nationalbankens udmelding, hvorimod mere end 3 ud af 4 af tusindkrone-sedlerne er indleveret.
Hvorfor er så få sedler blevet indleveret?
Niels Kaas, ekspert i pengesedler, forklarer, at de ældre sedler er blevet brugt i så mange år, at de måske simpelthen er glemt eller forsvundet i folks gemmer. Dette kan forklare, hvorfor så få af de ældre sedler er blevet returneret.
-
-
Men før du skynder dig til banken for at indlevere dem, er der noget, du bør overveje.
Nogle sedler er mere værd end deres pålydende værdi
Ifølge Flemming Lyngbeck Hansen, medlem af Dansk Numismatisk Forening, kan nogle af de ældre sedler være mere værd, end hvad der står på dem.
Eksempelvis kan en 500-kroneseddel fra ombytningsserien fra 1944 være mellem 10.000 til 20.000 kroner værd, afhængig af sedlens årgang.
Faldende priser på gamle sedler
René Villadsen, bestyrelsesmedlem i Dansk Numismatisk Forening, fortæller, at Nationalbankens beslutning om at udfase de gamle sedler har haft en effekt på priserne.
"Priserne er faldet lidt. Man er begyndt at tage højde for, at sedlerne bliver ugyldige." siger han.
Det erfarer DR her.
Inden du indleverer dine gamle pengesedler til Nationalbanken, kan det altså være værd at undersøge, om du sidder inde med en skjult skat. Har du for eksempel en 500-kroneseddel fra 1944, kan den være langt mere værd end blot dens pålydende værdi.