40.000 dødsfald hvert år: Nyt studie viser stor sundhedsrisiko ved gasblus

Er din gaskomfur en potentiel fare? Ny forskning peger på en overraskende høj dødelighed og helbredsmæssige konsekvenser af madlavning med gas. Skal du overveje at skifte?

Nye tal viser, at gasblus i køkkenet kan være mere end blot en miljøudfordring. En ny undersøgelse konkluderer, at forureningen fra gaskomfurer bidrager til omkring 40.000 dødsfald årligt i Europa, hvilket er langt højere end dødstallet fra trafikulykker.

Det er især gasser som nitrogenoxid (NO₂) og andre partikler, der menes at være skyld i den høje dødelighed, da de forbindes med alvorlige hjerte- og lungesygdomme.

Hvad gør gaskomfurer farlige?

En af de primære sundhedsrisici ved gaskomfurer skyldes, at de udleder nitrogenoxid, når gassen brænder. Ifølge undersøgelsen kan langvarig eksponering for disse gasser give problemer som astma, kroniske lungesygdomme og hjerteproblemer.

Gasforureningen i hjemmet minder i virkeligheden meget om udendørs forurening fra trafik – og forskerne har baseret deres beregninger på disse kendte risici.

Som studiets hovedforfatter, Juana María Delgado-Saborit fra Jaume I Universitet i Spanien, siger: “Problemet er langt større, end vi troede.”

Ventilation hjælper – men langt fra nok

God ventilation kan hjælpe med at reducere nogle af de skadelige effekter, men det er ikke en fuldstændig løsning. Ifølge forskerne kan åbne vinduer og brug af emhætter hjælpe med at mindske eksponeringen, men kun til en vis grad.

Den bedste løsning, understreger forskerne, er at skifte til elektriske komfurer, der ikke forårsager de samme luftforurenende partikler.

EU’s opfordring: Gå væk fra gas i køkkenet

Den Europæiske Folkesundhedsalliance (EPHA) anbefaler nu, at gaskomfurer gradvist udfases. De foreslår, at der indføres strammere grænser for tilladte emissioner i køkkener og økonomisk støtte til forbrugere, der ønsker at skifte til et sundere alternativ.

Ligesom cigaretrøg fylder gasblusset vores hjem med usynlig forurening, påpeger Sara Bertucci fra EPHA og sammenligner de potentielle helbredsrisici.



Er det tid til at skifte til elektrisk?

De økonomiske konsekvenser ved et skifte fra gas til el afhænger af en række faktorer, herunder omkostningen ved installation og den potentielle støtte fra myndighederne. Ifølge studiet kunne en større omstilling til elektriske komfurer ikke kun forbedre sundheden, men også give en langsigtet økonomisk fordel gennem lavere sundhedsudgifter.

Vidste du?

Gas er stadig det mest almindelige valg i mange hjem, især i Storbritannien og Sydeuropa, hvor mellem 54% og 60% af befolkningen bruger gaskomfurer.

Det er derfor et stort potentiale for en grøn og sundhedsmæssig omstilling, som både kan forbedre livskvaliteten og samtidig spare mange penge i sundhedssystemet.

Skal gaskomfuret udskiftes? Med de nye resultater ser flere nu nærmere på deres muligheder for at reducere sundhedsrisikoen i køkkenet – en beslutning, der på sigt kan give både økonomiske og sundhedsmæssige fordele.

Læs mere om historien her.

Artiklens Tags: