400.000 danskere får chokopkrævning fra Skat – er du en af dem?

Det er ikke sjovt for de 400.000 danskere der har en regning liggende i e-Boksen... Eller hvad?

Forestil dig, at du åbner din e-Boks og finder en opkrævning fra Skattestyrelsen. Av, tænker du! Skattestyrelsen er i gang med at sende 400.000 opkrævninger ud til danskere, der har betalt deres grønne ejerafgift for sent. Men vent til du hører, hvad regningen lyder på!

Hvorfor får du en regning?

Det hele starter, når du betaler din grønne ejerafgift for sent. Selvom det måske kun er et par dage for sent, er reglerne klare: der påløber renter fra den dag, du skulle have betalt. Det er en simpel mekanisme, men når renten bliver opkrævet ned til den sidste øre, begynder systemet at virke lidt fjollet.

Er der ikke en bagatelgrænse?

Desværre ikke – endnu. Ifølge Skattestyrelsen er de forpligtet til at opkræve beløbene, uanset størrelsen. Det betyder, at selv en enkelt dags forsinkelse på betalingen af din motorafgift kan resultere i en opkrævning.

Små regninger – store konsekvenser

Skatteeksperter og borgere er dog forbløffede over, at det overhovedet giver mening at sende de små regninger. Skatteekspert Henning Boye Hansen fra BDO Revision mener, at sådanne små regninger kan underminere borgernes tillid til systemet: "Når man sender en regning til folk på under en krone, så nedsætter det borgernes respekt for de offentlige myndigheders arbejde."

Hvad kan du forvente?

Ud af de 400.000 regninger er hele 320.000 på under 10 kroner. For langt de fleste vil det altså være småpenge, der opkræves, men loven er loven. Skattestyrelsen har oplyst, at opkrævningerne i gennemsnit er på omkring ni kroner, mens de største regninger er på 50 kroner.

Se opdelingen her:

  • Under 1 krone: 140.000 opkrævninger
  • 1-5 kroner: 120.000 opkrævninger
  • 5-10 kroner: 60.000 opkrævninger
  • 10-20 kroner: 40.000 opkrævninger
  • 20-50 kroner: 20.000 opkrævninger
  • Over 50 kroner: 20.000 opkrævninger

Nye regler på vej?

Der er heldigvis en smule håb i sigte. Skatteministeriet arbejder nemlig på at indføre en bagatelgrænse på 50 kroner, så vi forhåbentlig undgår at se opkrævninger på under én krone i fremtiden. Det er altså muligt, at dette vil være sidste gang, du modtager en så lav regning fra Skattestyrelsen – men indtil da, hold øje med din e-Boks!

Læs mere om de små regninger der kan lede til store forskrækkelser hos DR1 her.

Artiklens Tags: