Regeringen står klar til at fordele hele 850 millioner kroner fra SSA-reserven (social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet) til de mennesker i samfundet, der har størst behov.
Fokus er på dem, der lever med store udfordringer såsom hjemløshed, misbrug, ensomhed og handicap. Men hvordan kommer pengene til at gøre en forskel, og hvilke indsatser vil modtage støtte?
Hvem er i fokus?
I årets forhandlinger er der særligt fokus på de mest udsatte grupper i samfundet. Mennesker, der lever i hjemløshed, eller som kæmper med misbrug og psykisk sygdom, står til at få en betydelig del af midlerne.
Socialminister Sophie Hæstorp Andersen udtaler: "De er særligt udsatte og har brug for bedre hjælp og støtte, end de får i dag."
Midlerne skal blandt andet bruges til sociale viceværter i almene boligområder, overdosisbehandling og støtte til civilsamfundsorganisationer, der yder en afgørende indsats for disse grupper.
Øget sundhed og tryghed
En stor del af budgettet skal også styrke sundhedsindsatsen i almene boligområder, hvor mange oplever dårligere helbred end gennemsnittet. Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde vil bringe sundhedstilbuddene tættere på borgerne og fokusere på forebyggelse af sygdomme.
Derudover ønsker regeringen at støtte lokale initiativer, der øger trygheden i nattelivet, samt hjælpe LGBT+ personer, der er særligt udsatte for mistrivsel og diskrimination.
-
-
Mere beskæftigelse til udsatte grupper
Et af de store temaer er også at få flere udsatte borgere ind på arbejdsmarkedet. Regeringen vil prioritere midler til civilsamfundsorganisationer, der arbejder med at hjælpe psykisk sårbare førtidspensionister og mennesker med handicap ind i beskæftigelse.
Ifølge beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen er det vigtigt, at ingen bliver glemt, når ledigheden er lav, og beskæftigelsen er høj.
Uddannelse og trivsel for børn og unge
For børn og unge er der afsat midler til behandling af dem, der har været udsat for seksuelle overgreb, samt til at styrke undervisning og trivsel blandt udsatte skoleelever.
Derudover er der planer om at prioritere Glad Fondens flexuddannelse, som hjælper unge med handicap med at finde vej ind på arbejdsmarkedet.
Støtte til ældre
Ældreområdet får også et boost, særligt med fokus på udsatte ældre, der oplever ensomhed eller lever i hjemløshed. Der vil blive prioriteret plejehjemspladser for socialt udsatte ældre og indsatser mod ensomhed og demens.
Læs pressemeddelsen her.