Ifølge nye tal fra Finans Danmark er der blevet gennemført svindel for 20,6 millioner kroner, hvoraf 9,7 millioner er gået tabt – en markant stigning i forhold til året før.
Når svindel starter med kærlighed
Kærestesvindel starter ofte med, at en person opbygger en tæt relation til offeret gennem online platforme som sociale medier eller datingapps. Når ofret har opbygget tillid til svindleren, dukker der pludselig økonomiske problemer op, og ofret føler sig forpligtet til at hjælpe.
Stine Gregersen, stifter af Center Mod Økonomisk IT-Svindel, har oplevet svindelens ødelæggende effekt på tæt hold, da hendes egen mor, Inge Lis, blev offer for kærestesvindel. Inge Lis mistede 230.000 kroner til en svindler, der udgav sig for at være hendes kæreste. Tragisk nok tog Inge Lis sit eget liv efter svindlen på grund af den store skyld og skam, hun følte.
-
-
Mørketallet vokser
Tal fra bankerne afslører, at kærestesvindel er en voksende problematik, men mange ofre rapporterer aldrig deres oplevelser på grund af den skam, der er forbundet med at være blevet snydt. Stine Gregersen påpeger, at svindlerne er mestre i manipulation og ofte isolerer ofret, så de pårørende og bankerne ikke kan gribe ind i tide.
Hvordan undgår man kærestesvindel?
Oplysning og skepsis er de vigtigste våben mod kærestesvindel. Stine Gregersen anbefaler, at man aldrig overfører penge til personer, man ikke har mødt i virkeligheden. Derudover bør man være skeptisk, hvis man bliver kontaktet af fremmede online, især hvis de virker for gode til at være sande.
Ifølge Stine er det afgørende, at vi som samfund oplyser om fænomenet og sikrer hjælp til ofre for kærestesvindel, så tragedier som hendes mors kan undgås.
Læs mere om kærlighedssvindel hos TV2 her.