AI er ikke god til matematik ifølge Apple?

En ny undersøgelse fra Apple kan få forbrugere til at genoverveje brugen af ChatGPT og andre generative AI-værktøjer til at få finansiel rådgivning. Det burde også få bank- og kreditforeningsledere til at sætte deres planer om at bruge kunstig intelligens (AI) til at rådgive kunder på pause.

Amerikanere bruger generativ AI til finansiel rådgivning

Ifølge en undersøgelse fra Motley Fool viser nogle overraskende - og måske lidt svære at tro på - resultater om, hvordan amerikanere bruger ChatGPT til at få finansielle råd. Undersøgelsen fandt ud af:

  • 54% af amerikanerne har brugt ChatGPT til finansielle anbefalinger. 6 ud af 10 fra Generation Z og Millennials, halvdelen af Generation X og en tredjedel af Baby Boomers sagde, at de har modtaget anbefalinger om mindst ét af otte finansielle produkter. Kreditkort og lønkontoer var de mest efterspurgte produkter.
  • Halvdelen af forbrugerne sagde, at de ville bruge ChatGPT til at få en anbefaling, men interessen faldt, når det drejede sig om specifikke produkter. For eksempel sagde kun 25%, at de ville have en anbefaling om kreditkort fra ChatGPT.
  • Respondenterne var “nogenlunde tilfredse” med ChatGPT's anbefalinger, hvor gennemsnitsvurderingen var 3,7 ud af 5.

Ifølge undersøgelsen er de vigtigste faktorer for, om forbrugerne vil bruge ChatGPT til at finde finansielle produkter: 1) anbefalingernes præstation og nøjagtighed, 2) evnen til at forstå logikken bag anbefalingerne og 3) muligheden for at verificere oplysningerne, som anbefalingerne er baseret på.

Men er nøjagtigheden og logikken bag ChatGPT’s anbefalinger tilstrækkelige? Apples rapport rejser tvivl.



Generativ AI har mangler inden for matematisk logik

Generative AI-værktøjer kan mange fantastiske ting, men ifølge en ny rapport fra Apples forskere har de nogle betydelige begrænsninger, især når det kommer til "matematisk logik." Apple-forskerne konkluderede, at nuværende AI-modeller ikke er i stand til at udføre ægte logisk ræsonnement, men snarere forsøger at replikere de trin, de har observeret i deres træningsdata. Når der tilføjes en enkelt sætning, der synes relevant for spørgsmålet, ser vi betydelige fald i ydeevnen på tværs af alle modeller.

Hvorfor kan AI’er ikke klare simpel matematik? Problemet ligger i "tokenisering" – processen med at dele data op i små bidder, som gør det svært for AI’en at forstå sammenhængen mellem tal.

AI er ikke klar til finansiel rådgivning

At give finansiel rådgivning er en kompleks opgave, der kræver mange detaljerede instruktioner og forudsætninger. Det er her, at generativ AI kæmper. Apples rapport understøtter dette ved at vise, at AI ikke er i stand til at håndtere komplekse spørgsmål og beregninger.

Se det originale indhold her.

Artiklens Tags: