AI forventes at booste Europas økonomi med 3.900 milliarder kroner – men hvor er det bedst at starte en virksomhed?

Sverige er blandt de bedste lande at starte en ny AI-virksomhed i, og landets mest succesrige tech-startups har oplevet en imponerende vækst på 1.127 % i omsætningen.

Markedet for generativ AI, der kan skabe nyt indhold som tekst og video, forventes at vokse med 30-40% årligt. Selvom USA i øjeblikket fører an i kapløbet om at tiltrække nye virksomheder, er flere europæiske lande også blevet hotspots for AI-startups.

Det globale AI-marked forventes at accelerere

Generativ AI-teknologi, der muliggør hurtigere produktudvikling, boomer globalt. Markedet blev vurderet til over 970 milliarder kroner (130 milliarder euro) i 2023. Ifølge Stanford Universitys seneste AI-rapport fandt størstedelen af private investeringer, hele 470 milliarder kroner (62,5 milliarder euro), sted i USA i 2023, efterfulgt af Kina med 55 milliarder kroner (7,3 milliarder euro). Sammenlagt modtog EU og Storbritannien investeringer for 67 milliarder kroner (9 milliarder euro).

Sidste år steg antallet af nystartede AI-virksomheder globalt med over 40%.

De bedste steder i Europa at starte en AI-virksomhed

En ny rangliste viser, at USA topper listen over de bedste lande at starte en AI-virksomhed. Ifølge en rapport fra AI-promptværktøjet AIPRM kommer seks europæiske lande dog ind blandt de 14 bedst rangerede lande.

Sverige scorer tredjepladsen globalt med en bemærkelsesværdig vækst i omsætning på 1.127% for landets mest succesrige tech-startups. Schweiz, som ligger på fjerdepladsen, drager fordel af et stærkt erhvervsmiljø. Tyskland, Europas største økonomi, ligger på sjettepladsen, men vurderes til at have en mindre gunstig erhvervsramme og finansieringsmuligheder sammenlignet med Schweiz.



Europas muligheder med AI

Generativ AI kan ifølge McKinsey & Company tilføre Europas økonomi 3.900 milliarder kroner (521 milliarder euro) – svarende til en tiendedel af Tysklands BNP. For at styrke Europas konkurrenceevne på dette voksende marked skal europæiske organisationer dog i højere grad tage AI-teknologier i brug.

Europa har kun føringen inden for ét af AI-markedets otte segmenter, nemlig AI-halvlederudstyr. Kontinentet har mindre end 5% af markedsandelen inden for råmaterialer, halvlederdesign og fremstilling samt cloudinfrastruktur. For at støtte investeringer lancerede Europa-Kommissionen i januar 2024 en innovationspakke for at understøtte AI-startups og små og mellemstore virksomheder.

Fremtiden for AI i Europa

Rapporten anbefaler yderligere investeringer, især i AI-applikationer til sundhedsvæsenet og forsvarssektoren. Desuden skal der være fokus på programmer, der hjælper med at opkvalificere arbejdsstyrken og fastholde talent. Et andet vigtigt element er at sikre konkurrencedygtige energipriser i Europa, da AI's stigende behov for datacentre forventes at udgøre op til 5% af det samlede elforbrug ved udgangen af dette årti.

Se det originale indhold her.

Artiklens Tags: