Amerikansk told kan koste Danmark 13.000 job

Ny handelskonflikt med USA rammer danske virksomheder hårdt – især mindre eksportører står for skud

USA’s beslutning om at indføre 20 procents importtold på varer fra EU vækker bekymring blandt danske erhvervsorganisationer.

Ifølge beregninger fra Dansk Industri kan tolden koste Danmark dyrt – både økonomisk og på arbejdsmarkedet.

Milliardtab og tusindvis af job i fare

Tolden fra USA vurderes at reducere Danmarks BNP med op til 38 milliarder kroner og kan koste op mod 13.000 danske arbejdspladser.

Det skriver DR på baggrund af en pressemeddelelse fra Dansk Industri.

DI-direktør Lars Sandahl retter en skarp kritik mod den amerikanske toldpolitik, som han kalder ødelæggende for internationalt samarbejde.

"Det er en trist dag i almindelighed, og bekymrende i særdeleshed, at Trump med åbne øjne smider grus ind i verdens vækst- og velstandsmaskine," udtaler Sandahl.



Rammer bredt – men især de små

Danmark eksporterede i 2024 varer til USA for 248 milliarder kroner – over en femtedel af den samlede vareeksport.

Derfor er det ikke kun symbolsk, men også reelt, når nye toldsatser rammer det transatlantiske handelsforhold.

Ifølge Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, vil konflikten også have konsekvenser for amerikanske virksomheder og forbrugere.

"En handelskrig gavner ingen, og forhøjede toldsatser vil ramme virksomheder og forbrugere både i USA og EU," lyder det i en pressemeddelelse.

Produktion i USA kan mindske skaden

Der er dog en vis trøst at hente for de virksomheder, der allerede har produktion i USA. Ifølge Dansk Erhverv vil datterselskaber i USA ikke blive ramt af de nye toldsatser, så længe produktionen ikke afhænger af importerede råvarer fra tredjelande.

Men særligt de små og mellemstore eksportvirksomheder står til at blive hårdt ramt.

"Øget told er simpelthen dårligt med dårligt på," fastslår Brian Mikkelsen.

"Virksomheder med danske datterselskaber i USA vil ikke blive ramt så længe, at de til deres produktion i USA ikke importerer råvarer eller komponenter fra lande, der rammes af de nye toldsatser. Omvendt må særligt mange af de små og mellemstore danske eksportører ventes at blive ramt," siger Brian Mikkelsen.

Krav om europæisk modsvar

Dansk Industri opfordrer nu EU til at svare igen med passende handelsforanstaltninger.

Ifølge Lars Sandahl er det afgørende, at Europa står sammen og viser, at man ikke stiltiende accepterer protektionisme. Med udsigt til stigende global usikkerhed, kan danske virksomheder se frem til en periode med stor handelsmæssig uforudsigelighed.