Bagerkæder hæver priserne: Stigende råvarepriser rammer danskerne

Danske forbrugere må vænne sig til dyrere morgenbrød, mens bagerkæder forsøger at nytænke sortimentet for at imødegå de stigende omkostninger.

Priserne på råvarer som kakao, kaffe, olivenolie, smør og fløde er steget markant, og det får nu flere danske bagerkæder til at hæve priserne.

Bagerkæderne Bodenhoff, der driver 11 butikker i Storkøbenhavn, og Emmerys, der har 36 afdelinger i Storkøbenhavn og Aarhus, har meldt ud, at deres brød og kager bliver dyrere i den kommende tid.

"Det er simpelthen uundgåeligt, for det har været et ekstremt hårdt pres," siger Shahriar Bakhshpour, administrerende direktør i Emmerys.

Det skriver Ekstra Bladet.

Ændringer i sortimentet

For at imødegå de stigende omkostninger ser bagerkæderne også på nye måder at sammensætte deres udvalg.



Hos Emmerys overvejer man nu at fokusere på portionskager i stedet for store kager samt at bruge flere lokale råvarer som blommer og æbler frem for importerede jordbær fra Peru.

Hos Bodenhoff ser man også muligheder i at justere bagværket, så det i højere grad består af plantebaserede ingredienser.

Flere veganske alternativer

Bagerkæderne har allerede introduceret mere bagværk med veganske alternativer, da de ofte er billigere end produkter med animalsk fløde og smør.

"Hvis man skal sige noget til hr. og fru Danmark, er det, at de skal til at spise noget mere vegetabilsk. Du kan jo få vegetabilsk fløde, som smager lige så godt og er væsentligt billigere. Men det er en lang sej kamp," siger Christian Bodenhoff.

Priserne varierer mellem landsdele

Bagerkæderne er ikke de eneste, der tilpasser sig prisudviklingen.

Hos konkurrenten Lagkagehuset differentierer de størrelsen på bagværket, så man kan ende med at betale mere for en mindre portion afhængigt af, hvor i landet man befinder sig.

Med stigende råvarepriser og ændrede forbrugsmønstre kan danskerne forvente flere justeringer på brødhylderne i fremtiden.