Sociale medier under skarpere regulering: Et kontroversielt borgerforslag
Et nyt borgerforslag i Danmark foreslår en radikal ændring i, hvordan børn og unge må bruge sociale medier. Læge og digital aktivist Imran Rashid ønsker at forbyde mindreårige at bruge sociale medier, der anvender algoritmer til at personliggøre indholdet – altså de fleste større platforme som TikTok, Instagram og Snapchat.
For ham er det en nødvendighed at sidestille sociale medier med ”stimulanser” som gambling og alkohol, som har aldersbegrænsninger.
Inspiration fra udlandet: Norge og Australien går i samme retning
Forbud mod sociale medier for mindreårige er også under overvejelse i andre lande. I Australien har premierminister Anthony Albanese for nylig annonceret planer om at forhindre børn under 16 år i at bruge sociale medier, også selvom forældre skulle samtykke. Her lægges ansvaret på platformene, der skal tage de nødvendige skridt til at forhindre børns adgang.
-
-
Samtidig arbejder Norge på at indføre aldersverificering via BankID og ser mod en grænse på 15 år.
Sociale medier og afhængighed: Et voksende problem
Flere undersøgelser peger på, at unge hurtigt bliver afhængige af sociale medier. Ifølge NPR har TikTok beregnet, at det tager blot 35 minutters brug at skabe en afhængighed hos unge.
Imran Rashid påpeger, at mange sociale mediers mekanismer minder om gambling, hvor de konstant fastholder brugernes opmærksomhed. Forældre står ofte uden reelle muligheder for at beskytte deres børn, da sociale fællesskaber i dag er tæt knyttet til platformene.
Krav om aldersverificering: Kan MitID være løsningen?
For at kunne administrere en aldersbegrænsning foreslår Imran Rashid brugen af MitID til at bekræfte, at man er over 18 år, når man opretter en profil på sociale medier.
Han mener, det kan være et effektivt skridt til at beskytte børn og unge, hvis myndighederne vælger at følge forslaget. Forslaget er dog ikke nyt; et lignende initiativ i 2023 indsamlede 58.000 underskrifter uden at blive gennemført.
Regeringens næste skridt: En europæisk løsning
Den danske digitaliseringsminister, Caroline Stage Olsen, kalder forslaget ”sympatisk” og deler Rashids bekymring over de skadelige effekter af sociale medier.
Hun understreger, at en aldersverificering er en vigtig del af en fremtidig løsning, men påpeger også, at det kræver en europæisk indsats. Danmark arbejder derfor aktivt for en fælles EU-løsning for at stå stærkere i dialogen med tech-giganterne og sikre bedre beskyttelse af børn og unge.
Står Danmark over for et forbud?
Skal Danmark følge Norges og Australiens eksempel og begrænse unges adgang til sociale medier gennem aldersverificering? Rashids borgerforslag har fået opbakning fra mange danskere, og debatten om tech-giganternes rolle i unges liv fortsætter.
Læs mere hos TV2 her.