Bør guld være en del af din portefølje?

Har du nogensinde overvejet at holde lidt guld "for en sikkerheds skyld"?

Måske har du allerede investeret i guld, måske du ikke har eller måske er det en stor del af din portefølje. Spørgsmålet er: Har guld en reel plads i din investeringsstrategi? Og hvad er gulds værdi som investering?

Her er tre grunde til, at nogle vælger at tilføje guld til deres portefølje:

  • Guld kunne blive penge i en fremtidig krise.
  • Det siges ofte, at guld er en god beskyttelse mod inflation.
  • Guld er interessant som spekulationsobjekt – prisen er steget meget på det seneste.

Men hvordan klarer guld sig som en investering?

Guld som investering

Mange tror, at guld vil stige i værdi, fordi det har gjort det før. De mener, at det – ligesom aktier og obligationer – bør være en del af en diversificeret portefølje. Men guld er ikke et produktivt aktiv. Det betaler ikke renter som obligationer, og det giver ingen udbytter som aktier. Den eneste måde, guld kan give afkast på, er gennem prisstigninger.

Men hvorfor skulle prisen på guld stige? Guld er en råvare, og værdien afhænger af dens brug og alternativer. For eksempel bruges guld meget i smykker, og hvis det bliver mere populært, kan prisen stige. Men mode og smag ændrer sig, og det er svært at forudsige.



Historisk set har guld haft nogle dramatiske prisstigninger. Fra marts 2001 til august 2011 steg gulds pris med hele 447 %, og mellem maj 2019 og december 2020 steg prisen med 43 %. Men der har også været store tab. Fra januar 1980 til juni 1982 mistede guld 61 % af sin købekraft – et større fald end aktiemarkedet under finanskrisen.

Sammenligning med aktier og obligationer

Hvis vi sammenligner guld med amerikanske aktier (S&P 500) og obligationer (Bloomberg US Aggregate Bond Index), justeret for inflation, viser det sig, at både aktier og obligationer har klaret sig langt bedre end guld siden 1979. Selvom guld har givet et gennemsnitligt årligt afkast på 3,4 %, som svarer til obligationers afkast, har guld haft en højere risiko end aktier.

Der er ikke nødvendigvis noget galt i at holde guld, men beviserne for, at det skulle være en stærk investering, er svage.

Se det originale indhold her.