Efter et dramatisk fald på 19% tidligere i år har S&P 500 hentet sig flot tilbage og lukket første halvår i plus. De værste nyheder om toldsatser ser ud til at være bag os, og frygten for global recession er aftaget. Men der er stadig usikkerhed – og spørgsmålet er, om markedet kan holde dampen oppe. Her får du både tyrenes og bjørnenes bud på, hvad der kan vente i anden halvdel af 2025.
-
-
Bull case: Hvorfor aktiemarkedet kan stige
1. Positivt momentum
Selvom faldet i april var tæt på et reelt bear market (20%), blev det aldrig helt så slemt. Historisk set har lignende tilbagefald – på mellem 18,5 og 19,99% – ført til stigninger på i gennemsnit 24% det følgende år. Og allerede nu har markedet hentet over 20% siden bunden.
2. Bred opbakning i markedet
I modsætning til tidligere opture, som primært var drevet af store tech-aktier, er det nu næsten alle sektorer i S&P 500, der bidrager. Industrivirksomheder fører an med en stigning på 13% i år, hvor General Electrics 50% kursstigning har trukket meget.
3. Værdiansættelser er ikke ude af kontrol
Selvom den samlede S&P 500 ser dyr ud med en P/E på 23,1, ligger det gennemsnitlige selskab kun på 18,1 – tæt på det historiske gennemsnit. Det viser, at det brede marked stadig er fornuftigt prissat.
4. Stabil inflation og renter
Frygten for at toldsatser ville drive inflationen op, har ikke materialiseret sig. Faktisk forventer flere banker – herunder Goldman Sachs og Citigroup – nu, at renten bliver sat ned med 0,75 procentpoint i 2025. Lavere renter plejer at være gode nyheder for både aktie- og obligationsmarkedet.
-
-
Bear case: Hvorfor markedet kan falde
1. Risikovilligheden er gået amok
Privatinvestorer har kastet sig over såkaldte "meme-aktier", som steg 44% i andet kvartal. CNN’s Fear & Greed Index viser, at vi befinder os i decideret grådighed – og det gør markedet sårbart over for negative nyheder.
2. AI-hypen topper måske nu
Væksten i investeringer i AI-datacentre er faldet fra 30% til omkring 10%, og analytikere mener, at det vil flade yderligere ud resten af året. Det kan ramme alt fra halvlederproducenter til el-forsyningsselskaber.
3. Arbejdsmarked og boligmarked viser svaghedstegn
Jobvæksten er bremset op, og store tech-virksomheder som Microsoft har annonceret nye fyringsrunder. Samtidig ser boligmarkedet ud til at være ramt af de høje renter.
4. USA halter efter globalt
Mens USA’s aktiemarked tidligere har ført an, har lande som Spanien, Mexico, Tyskland og Italien i år klaret sig markant bedre. Det gør, at internationale investorer i stigende grad vender blikket væk fra amerikanske aktier.
Hvad betyder det for dig som investor?
Markedet kigger altid fremad og meget af de gode nyheder kan allerede være indregnet i kurserne. Det betyder ikke nødvendigvis, at opturen slutter nu, men det er tid til at skrue lidt ned for forventningerne.
Anden halvdel af 2025 kræver fortsat fokus på spredning og risikostyring. Ikke amerikanske aktier, som ofte er billigere vurderet, kan være en god måde at sprede risikoen – især hvis dollaren svækkes.
Selvom de næste måneder ikke nødvendigvis bliver så turbulente som årets første, er det stadig klogt at være forberedt på det uventede. At blive i markedet og holde fast i en langsigtet strategi har historisk vist sig mere effektivt end at forsøge at time top og bund.
Se kilden til indholdet her.