Chok: Så mange penge skal du spare op for at gå tidligt på pension

I takt med at pensionsalderen stiger, er der flere der overvejer at forlade arbejdsmarkedet tidligere. Læs med og find ud af, om det er muligt for dig.

Drømmer du om at slippe for at arbejde indtil dine 70'ere og nyde livet tidligere? Så er det tid til at tænke over din pensionsopsparing. Ifølge eksperter kræver en tidlig pension en solid ekstra opsparing – og jo tidligere du starter, jo nemmere bliver det. Her er tallene, du skal kende, hvis du vil trække dig tilbage før folkepensionsalderen.

Hvor meget skal du spare op?

Pensionsopsparing kan virke uoverskueligt, men i bund og grund handler det om at spare nok op til at kunne dække de år, hvor du ikke længere arbejder. Hvor meget, du skal lægge til side hver måned, afhænger af, hvor tidligt du vil trække dig tilbage, og hvor gammel du er, når du starter med at spare ekstra op.

For 25-årige: Tid er på din side

Hvis du er 25 år, har du tid til at drage nytte af renters rente-effekten. For at gå fem år tidligere på pension, skal du spare cirka 875 DKK ekstra om måneden resten af dit arbejdsliv, hvis du har en startløn på 35.000 DKK. Med tiden vil denne ekstra opsparing kunne vokse og hjælpe dig med at opretholde en solid økonomi, når du går på pension som 69-årig.

For 55-årige: Der skal mere til

For en 55-årig, der kun har få år tilbage til pensionen, ser tallene lidt anderledes ud. Her er tiden kortere, og derfor skal der spares væsentligt mere op hver måned. Ønsker du at trække dig tilbage fem år før som 64-årig, skal du indbetale omkring 6.097 DKK ekstra om måneden. Den kortere opsparingsperiode betyder, at du skal afsætte en større del af din løn for at nå målet.



Start tidligt, men husk balancen

Camilla Schjølin fra PFA understreger, at selvom det er en fordel at starte tidligt med opsparingen, behøver du ikke gå all-in. "De fleste danskere har andre drømme end kun at spare op til pension. Det handler om balance," forklarer hun. Det er vigtigt at spare op til pension, men det er også vigtigt at leve og nyde nuet – og det kræver penge i dag.

Så spørgsmålet er: Vil du spare op og nyde din pension tidligt – eller vælge en gradvis overgang til pensionstilværelsen?

Læs mere om beregningerne for tidlig pension hos TV2 her.