Vidste du, at de stakkels dyr bliver transporteret på tværs af Europa? Nu har de fået et talerør ved hjælp af AI som afslører hvordan de i virkeligheden har det.
Sidste år blev over 10,7 millioner danske grise transporteret mere end ti timer for at blive opfedet og slagtet i andre lande som Italien, Spanien og Kroatien. Det er en markant stigning på to millioner grise siden 2017, viser tal fra Fødevarestyrelsen. Mens eksporten ses som en økonomisk succes af danske svineproducenter, rejser den også spørgsmål om dyrevelfærd, især på de lange transporter.
Økonomiske incitamenter bag eksporten
For mange landmænd er eksporten en nødvendig forretningsbeslutning.
Griseproduktionen er en hjørnesten i dansk økonomi. I 2022 eksporterede Danmark grisekød for over 34 milliarder kroner, hvilket gør det til en af landets største eksportvarer. Ud over at bidrage massivt til eksportindtægterne er produktionen også en vigtig kilde til beskæftigelse. Danmarks svineproduktion har i over 100 år spillet en central rolle i økonomien, og denne eksport sikrer fortsat arbejdspladser i landbruget og tilknyttede industrier.
Grises stressniveau på lange transporter
DR's dokumentar "Hvis grise kunne tale" har sat fokus på de lange transporter og grisenes trivsel undervejs. Ved hjælp af optagelser fra en fem timer lang svinetransport kunne forskere høre grisenes stressede lyde. Lektor Elodie Floriane Mandel-Briefer fra Københavns Universitet mener, at grisenes skrig indikerer høje niveauer af stress, hvilket udfordrer argumentet om, at transporten ikke påvirker dyrene negativt.
Selvom de fleste grise, der eksporteres, er smågrise, viser dokumentaren, at både slagtesvin og smågrise oplever udfordringer på de lange ture. Optagelserne afslører grynt og skrig, der er svære at ignorere.
Politisk og etisk debat om transport
Kritikere, herunder Dyrenes Beskyttelse, argumenterer for, at transporterne er en trussel mod dyrevelfærden. Britta Riis, direktør for organisationen, udtaler: "De lange transporter skal simpelthen stoppe." Også ministeren for landbrug og fødevarer, Jacob Jensen, mener, at reglerne for dyretransport bør strammes for at forbedre grisens vilkår under transport.
Selvom producenter som Jeppe Bloch Nielsen understreger, at dyrene er i god stand, når de ankommer, anerkender han behovet for bedre viden om, hvordan transporten påvirker grisene.
Læs mere hos DR.