Pressemeddelelse - Via Ritzau
En ny analyse fra CEPOS viser, at kommunerne kan frigøre op til 3,2 milliarder kroner i deres dagtilbudsområder, uden at det går ud over kvaliteten af børnepasningen.
Midlerne kan geninvesteres i forbedring af børnepasningen, andre velfærdsområder eller direkte familievelfærd i form af skattelettelser.
"Analysen viser et stort potentiale for, at kommunerne kan optimere deres ressourcer, uden at det går ud over kvalitetsniveauet. De midler, der frigøres, kan eksempelvis bruges til nye målrettede indsatser til forbedring af kvaliteten i børnepasningen og dermed en styrkelse af børnenes trivsel og udvikling," siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.
Analysen viser forbedringspotentialet i de enkelte kommuner – for eksempel er Fredericia, Brøndby og Frederikssund blandt de kommuner, der har særligt stort potentiale, mens Herning og Frederiksberg er blandt de mest omkostningseffektive. Det interessante er, at omkostningseffektivitet ikke generelt set betyder lavere kvalitet – tværtimod.
”Analysen viser, at kommunerne med relativt lave omkostninger samtidig formår at levere god børnepasning. Det betyder, at børnene faktisk generelt set får højere kvalitet i de kommuner, der leverer mest pasning for pengene. Omkostningseffektivitet og høj kvalitet i børnepasningen går altså hånd i hånd," forklarer Karsten Bo Larsen.
CEPOS foreslår i analysen også indførelse af en national voucher-model, hvor det offentliges tilskud følger barnet, og forældre frit kan vælge mellem offentlige og private daginstitutioner.
"Vi foreslår en voucher-model, hvor forældrene får mulighed for frit at vælge det dagtilbud, der passer bedst til deres barns behov – hvad enten det er offentligt eller privat. Det vil skabe en sund konkurrence, der kan bidrage til endnu bedre dagtilbud for alle," siger Karsten Bo Larsen og fortsætter:
"Ved at øge konkurrencen på dagtilbudsområdet kan vi sikre, at flere kommuner realiserer det store potentiale for forbedringer," siger Karsten Bo Larsen.
Karsten Bo Larsen kan kontaktes på 41 22 04 76 for uddybende kommentarer.
Find analysen og kommunelisten her.
Du kan læse pressemeddelelsen på Via Ritzau her.