Danske forældre bekymrede: Børn og unge forstår ikke værdien af penge

Forældres frygt for, at børn ikke lærer værdien af penge, vokser i takt med, at kontanter bliver sjældnere. Nu tager Lunar-succesen initiativ til en løsning.

Forældres frygt for, at børn ikke lærer værdien af penge, vokser i takt med, at kontanter bliver sjældnere. Nu tager Lunar-succesen initiativ til en løsning.

Penge er blevet usynlige

I en tid, hvor penge primært eksisterer som tal på en skærm, bekymrer danske forældre sig om, hvorvidt deres børn overhovedet forstår, hvad penge er værd.

Overførsler, MobilePay og digitale kort har erstattet mønter og sedler, hvilket gør det svært for børn at forstå, at penge ikke bare er en uendelig ressource.

Ifølge en ny undersøgelse fra Lunar, foretaget blandt mere end 500 forældre, svarer 34 procent, at de er bekymrede for, om deres børn lærer at administrere penge.

Derudover ønsker omkring halvdelen af forældrene bedre overblik over deres børns forbrug. Det skriver BT.



Ny løsning til at lære børn om penge

Lunar, som er en af Danmarks førende digitale banker, har netop lanceret en app, der er målrettet børn og unge i alderen 7 til 14 år.

Med denne løsning kan børn få deres eget betalingskort, som er koblet til forældrenes konto. Det giver forældrene mulighed for at følge med i, hvordan pengene bliver brugt, samtidig med at børnene får en bedre forståelse af digitale transaktioner.

Bankens grundlægger og topchef, Ken Villum Klausen, har selv fire børn og mærker problematikken på egen krop.

”Mine børn har aldrig prøvet at stå med en 50’er i hånden og forstå, at når den er brugt, så er den væk,” siger han til BT.

Lommepenge og opsparing som en læring

I Klausens eget hjem er lommepenge ikke noget, børnene får uden videre. De skal først yde en indsats – eksempelvis hjælpe til med huslige opgaver.

”Vi har brugt meget tid på at lære dem, at penge ikke kommer af sig selv. De sender videoer, hvor de viser, at de har støvsuget bilen eller ryddet op i garagen, og så forhandler vi om, hvad den opgave er værd,” fortæller han.

Med den nye Lunar-app håber han at kunne hjælpe andre forældre med at give deres børn en sund økonomisk forståelse.

Fremtiden er digital – men med kontrol

Ifølge Klausen er kontanter i dag næsten overflødige. Når børnene skal til sport eller købe snacks i byen, er kort eller MobilePay ofte eneste mulighed.

”Jeg ved ikke, om det er sundt, at børn har et fysisk kort, men jeg mener, det er nødvendigt. Det gode ved vores produkt er, at forældrene stadig har kontrollen over, hvordan pengene bliver brugt,” siger han til BT.

Med teknologien som hjælp kan forældre nu lettere lære deres børn at navigere i en verden, hvor penge ikke længere føles i hånden – men stadig har en reel værdi.