Selvom dansk økonomi generelt står stærkt ved indgangen til 2025, er det især frygten for inflationens genkomst, der bekymrer befolkningen.
Inflation spøger stadig i baghovedet
En ny undersøgelse fra Arbejdernes Landsbank viser, at næsten halvdelen af danskerne frygter, at inflationen vil stige igen i 2025.
Hele 47 procent svarer, at de er "meget enige" eller "enige" i denne bekymring, mens kun 14 procent ikke deler samme frygt. Cheføkonom Jeppe Juul Borre bekræfter ifølge TV2, at der er grund til en vis forsigtighed:
"Vi forventer en højere inflation næste år, men ikke så alarmerende høj som i 2022. Den kan nå op mellem 2,5 og 3,5 procent," udtaler han.
-
-
Traumaet fra 2022 lurer
Med en inflation, der toppede på 10,1 procent i oktober 2022, har mange danskere stadig svært ved at ryste bekymringerne af sig.
Selvom inflationen i 2024 holdt sig lav, og mange har oplevet lønstigninger, er privatforbruget stadig ikke kommet helt op i gear.
Søgninger på ordet "inflation" er stadig dobbelt så høje som før 2022, hvilket understreger, hvor meget emnet fylder i befolkningens bevidsthed.
Politisk usikkerhed forstærker frygten
Valget af Donald Trump som præsident i USA har yderligere skabt uro blandt danskerne. Ifølge undersøgelsen føler 52 procent sig mere bekymrede for Danmarks økonomi efter Trumps valgsejr, mens 31 procent er bekymrede for deres privatøkonomi.
Den politiske ustabilitet og frygten for uforudsigelige beslutninger på globalt plan spiller en stor rolle i denne utryghed.
Hjerneforsker: "Vi overreagerer på trusler"
Hjerneforsker Jon Sigurd Wegener forklarer, at danskernes frygt for økonomien hænger sammen med vores medfødte urinstinkter.
Når vi føler os truet på økonomien, aktiveres en overlevelsesmekanisme i hjernen, der får os til at overestimere trusler.
Læs også: Guide til passiv indkomst: Sådan får du penge til at arbejde for dig
Sådan kan du dæmpe frygten
Selvom bekymringerne er forståelige, er der ifølge eksperterne måder at holde angsten for økonomiske udfordringer i skak:
- Bliv klogere på økonomien: Forstå mekanismerne bag inflation og økonomisk udvikling – det kan give ro i sindet.
- Tal med andre: Del dine bekymringer med venner og familie for at undgå at brænde inde med negative tanker.
- Motioner og vær i naturen: Fysisk aktivitet kan reducere stress og skabe mental balance.
- Investér, hvis muligt: Har du lidt overskud, kan investering i aktier og obligationer skabe langsigtet økonomisk tryghed.
Danskerne går ind i 2025 med en stærk økonomi, men det mentale efterspil fra tidligere års økonomiske udfordringer viser, hvor vigtigt det er at finde balancen mellem at være forberedt og lade frygten styre.