Danskernes opsparing boomer – er du med?

Vi danskere har nu næsten 1.200 milliarder kroner stående på bankkonti, hvilket er 75 milliarder kroner mere end for blot et år siden.

Nye tal fra Nationalbanken viser, at vi som samfund sparer mere op, selvom vi samtidig kæmper med inflation og stigende leveomkostninger.

Hvad ligger bag denne opsparingsboom?

En stor del af denne udvikling skyldes et fortsat stærkt arbejdsmarked. På trods af økonomiske udfordringer har Danmark oplevet lav ledighed og stigende lønninger, som har øget den samlede indkomst.

Privatøkonom Brian Friis Helmer fra Arbejdernes Landsbank forklarer:

"De mange milliarder er godt nok ulige fordelt, men tallet står ikke alene om at tegne robustheden hos danskerne. Vi står også med et stærkt arbejdsmarked, danskere som betaler til tiden og mange får mere i lønningsposen," skriver han i en kommentar.

Højere renter øger opsparingen

Bankernes positive renter har også en finger med i spillet. Efter en årrække med negative renter får danskerne nu en smule afkast på deres opsparing, hvilket øger incitamentet til at lade pengene blive stående på kontoen i stedet for at investere dem andetsteds.

Dette har ført til, at vi i gennemsnit har 242.000 kroner stående på bankkontoen. Men selvom det er et imponerende tal, er opsparingen ulige fordelt blandt befolkningen – mange danskere har langt mindre end gennemsnittet.

Hvordan påvirker friværdien?

En anden vigtig faktor, der har hjulpet med at trække danskernes indlån op, er friværdien i boligerne. Mange boligejere har betydelige friværdier, som skaber økonomisk tryghed og gør det muligt for flere at opspare penge i banken.

Er det godt eller skidt for økonomien?

Det høje niveau af opsparing kan ses som et sundhedstegn for dansk økonomi, men det betyder også, at mange måske holder igen med forbrug, hvilket kan have en dæmpende effekt på økonomisk vækst.

Læs mere her.