De 10 nationer, der køber mest guld: En strategi du kan følge

Med over 36.000 metriske tons i reserver – omtrent en femtedel af alt det guld, der nogensinde er blevet udvundet – ved centralbankerne noget, vi også burde tage til efterretning?

Siden 2009 har disse institutioner været netto-købere af det ædle metal, og i det sidste årti alene har de købt en ottendedel af al det guld, der er blevet produceret globalt.

Hvis disse banker køber op i store mængder guld, burde det fortælle dig noget om, hvordan du skal se på din egen portefølje.

Mens fiat-valutaer kan trykkes efter behov (og det har vi set meget af for nylig), forbliver guld en begrænset ressource. Det gør guld til den foretrukne investering, når økonomisk usikkerhed banker på døren. Lande verden over har erkendt dette og har købt guld i store mængder.

Her er en oversigt over de 10 lande, der har samlet mest guld i det seneste årti, baseret på data fra World Gold Council (WGC) ifølge Forbes:



10. Ungarn | 91,4 metriske tons

Den ungarske nationalbank har haft guldreserver siden sin oprettelse i 1924. På det seneste har landet øget sine beholdninger markant. Med 110 metriske tons i reserver har Ungarn nu de højeste guldreserver per indbygger i Centraleuropa.

9. Qatar | 96,3 metriske tons

Qatar ser guld som en sikker investering, især i tider med økonomisk usikkerhed. Landets guldindkøb er steget voldsomt i de seneste år og nåede over 100 tons ved udgangen af 2023. For et land bygget på olie- og gasrigdom, er det klart, at de ser guld som en pålidelig backup-plan.

8. Singapore | 101,5 metriske tons

Selvom Singapore importerer hvert eneste gram guld, har landet øget sine reserver markant i år, hvilket har bragt det samlede beløb op på 236 metriske tons – det højeste niveau siden bystatens uafhængighed i 1965. En klog strategi for en global finansiel hub som Singapore!

7. Usbekistan | 126,3 metriske tons

Usbekistan har været en stille men magtfuld spiller på guldmarkedet. Landets reserver er vokset støt og nåede 373 tons i 2024. Næsten 80% af Usbekistans samlede internationale aktiver er nu i ædelmetaller.

6. Kasakhstan | 132,6 metriske tons

Som en af verdens største guldproducenter har Kasakhstan langsomt øget sine reserver, der nu udgør 23 milliarder dollars. Selvom landet planlægger at reducere guldets andel en smule, er de fortsat en stor aktør og står for 2% af den globale guldproduktion.

5. Indien | 291,4 metriske tons

Den indiske centralbank har gjort store indkøb på guldmarkedet. Deres køb i første halvdel af 2024 var de højeste siden 2013. I et land, hvor guld har dyb kulturel betydning, er metallet fortsat centralt for landets økonomiske strategi.

4. Polen | 295,0 metriske tons

Den polske nationalbank har været en af de mest aggressive guldopkøbere i år. Med aktuelle beholdninger på 16% af deres reserver sigter Polen mod, at ædelmetallet skal udgøre 20% af landets samlede reserver.

3. Tyrkiet | 475,6 metriske tons

Tyrkiet har på et årti øget sine guldreserver fra 116 metriske tons til over 584 tons i dag. Med næsten 20% af deres reserver i guld er Tyrkiet en af de største købere på verdensmarkedet, godt hjulpet af landets lange tradition for guldbesiddelse og investering.

2. Kina | 1.210,2 metriske tons

Kina har været en af de største købere og har tilføjet over 1.200 metriske tons guld i løbet af det sidste årti. Folkets Bank of China ligger lige efter USA i de globale rangeringer, selvom de har bremset nye køb på grund af de stigende guldpriser.

1. Rusland | 1.230,6 metriske tons

Rusland tager førstepladsen med over 1.200 tons tilføjet til deres reserver over de sidste ti år. Med Vesten sanktioner i mente har Rusland forberedt sig og endda knyttet sin valuta, rubelen, til guld – en strategi vi ikke har set siden Bretton Woods-systemets dage.

Artiklens Tags: