De bedste europæiske byer for jobmuligheder: Se hvordan danske byer klarer sig

Jobmulighederne i europæiske byer varierer kraftigt, men hvilke byer topper listen over de bedste steder at finde et godt job?

En ny rapport fra Europa-Kommissionen afslører store forskelle i, hvordan beboerne i 83 europæiske byer vurderer deres chancer for at finde et godt job. Faktorer som landets økonomiske situation, arbejdsløshed og om byen er en hovedstad spiller en væsentlig rolle.

Forskelle mellem byer

Ifølge rapporten mener mindre end halvdelen af de adspurgte, at det er nemt at finde et godt job i deres by. Men resultaterne varierer kraftigt. I Palermo, Italien, mener kun 4 % af beboerne, at det er nemt at finde et godt job, mens 79 % af beboerne i Prag, Tjekkiet, føler sig sikre på deres jobmuligheder. Dette spænd mellem optimismen i forskellige byer viser, hvor forskelligartede arbejdsmarkederne er på tværs af Europa.

De bedste hovedstæder for jobmuligheder

Prag topper listen over hovedstæder med hele 79 % af beboerne, der mener, det er let at finde et godt job. Tæt efter følger Bratislava (72 %), Oslo (69 %) og Stockholm (68 %). I modsætning hertil ligger Rom i bunden med kun 20 % af beboerne, der ser positivt på deres jobmuligheder. Athens og Madrid ligger også lavt med henholdsvis 21 % og 24 %.

Blandt Europas største økonomier fører Paris og London med 61 % af beboerne, der mener, det er nemt at finde et godt job, mens Berlin følger tæt efter med 57 %. De sydlige europæiske hovedstæder klarer sig derimod markant dårligere.



Optimisme i nord- og centraleuropæiske byer

Byer i Nord- og Centraleuropa klarer sig betydeligt bedre. I Tyskland ligger optimismen for jobmuligheder på gennemsnitligt 60 %, med München som en af de bedst rangerende byer med 72 %. I Storbritannien er optimismen lidt højere med et gennemsnit på 63 %, mens Frankrig ligger på 47 %. Dette understreger, at byer i nordlige og centraleuropæiske lande har mere optimistiske syn på jobmarkedet.

Arbejdsløshedens rolle

Forskellene mellem byerne tæt knyttet til arbejdsløshedsniveauet. Palermo, der har den laveste andel optimistiske beboere (4 %), har samtidig en af de højeste arbejdsløshedsprocenter med 17 %. Omvendt har Prag, der topper listen med 79 %, en arbejdsløshed på kun 1,9 %. Forskelle i arbejdsløshed forklarer næsten halvdelen af variationerne mellem byerne.

Hvordan klarer de danske byer sig?

I undersøgelsen klarer de danske byer sig godt sammenlignet med resten af Europa. I København mener 63% og i Aalborg mener 60%, at det er nemt at finde et godt job, hvilket placerer byerne blandt de mest optimistiske byer. Denne positive vurdering afspejler Danmarks stærke arbejdsmarked og høje beskæftigelsesniveau.

Godt job forbundet med livskvalitet

Rapporten viser også, at opfattelsen af gode jobmuligheder hænger sammen med tilfredshed med livet i en by. I byer, hvor beboerne føler, at det er nemt at finde et godt job, ses højere niveauer af tilfredshed med både livskvalitet og den økonomiske situation. Sammenhængen mellem jobmuligheder og tilfredshed med egen jobsituation ligger på 70 %, hvilket viser, hvor vigtig beskæftigelse er for livskvaliteten.

Undersøgelsen er baseret på svar fra over 71.000 mennesker i 83 europæiske byer og giver et indblik i, hvor forskelligt arbejdsmarkedet opleves i byer på tværs af Europa.

Se det originale indhold her.

Artiklens Tags: