Pressemeddelelse - Via Ritzau
KLIMA
Det private forbrug blandt den rigeste tiendedel af danskerne giver i gennemsnit et klimaaftryk på 14,0 ton CO2æ om året.
Det er knap fire gange så højt som den fattigste tiendedels klimaftryk, der er på 3,6 ton CO2æ per person om året.
I gennemsnit udleder danskerne 7,5 ton CO2æ om året.
Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) på baggrund af data fra Danmarks Statisk og Energistyrelsen.
"Vi danskere har et privat forbrug, der sætter store klimaaftryk sammenlignet med andre lande. Men der er stor forskel på, hvilke danskere der udleder mest,” siger Rasmus Lindø Kaslund, analytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Alene på flyrejser sætter den rigeste tiendedel et klimaaftryk, der er syv gange højere end de fattigstes og næsten tre gange højere end gennemsnittet.
-
-
”De rigeste danskere har et langt højere klimaaftryk end resten af befolkningen. De flyver oftere og kører mere i bil. Men også andre dele af deres private forbrug udleder langt mere,” siger Rasmus Lindø Kaslund.
”Blandt de fattigste er det boligrelateret forbrug, der har det største klimaaftryk, for eksempel fra el og varme. Men de rigeste ti procents boligrelaterede klimaftryk er stadig dobbelt så høje som de fattigstes,” siger Rasmus Lindø Kaslund.
Samlet står den rigeste tiendedel af danskerne for 19 procent af klimaftrykket fra privatforbrug.
Nyt klimamål skal være socialt retfærdigt
Analysen omhandler de globale klimapåvirkninger, der kan knyttes til danskernes privatforbrug.
-
-
Dermed er omdrejningspunktet for analysen ikke det samme som klimalovens 2030-målsætning. Målsætningen går nemlig på at reducere de territoriale udledninger med 70 procent i forhold til i 1990.
Ifølge regeringsgrundlaget fra december 2022 vil regeringen ”undersøge konsekvenserne af at opsætte et mål for klimaaftrykket for det danske forbrug”.
”Hvis regeringen beslutter sig for at ville reducere klimaaftrykket fra danskernes privatforbrug, er det vigtigt, at det sker på en social retfærdig måde af hensyn til opbakningen til den grønne omstilling. Vores analyse viser, at det også er muligt,” siger Rasmus Lindø Kaslund.
”Politisk kan man med fordel arbejde med afgifter på særligt klimabelastende forbrug kombineret med lavere elafgift, højere personfradrag eller en ny udgave af den grønne check til de fattigste. Det vil sænke klimaaftrykket på en måde, hvor de rigeste bidrager mest,” siger Rasmus Lindø Kaslund.