DeepSeek skaber uro på AI-markedet og rammer Nvidia hårdt

AI-revolutionen bevæger sig i et hastigt tempo, og en af de største nyheder fra sidste uge understreger, hvor vigtig teknologien er blevet – ikke kun for Silicon Valley, men også for USA’s nationale sikkerhed og globale konkurrenceevne.

Den kinesiske AI-startup DeepSeek har skabt markante reaktioner i markedet med lanceringen af en ny, ekstremt omkostningseffektiv AI-model. Selvom DeepSeek endnu ikke er et kendt navn i offentligheden, har deres teknologi hurtigt fået betydning.

Nvidia, der dominerer markedet for AI-chips og er verdens tredjestørste selskab målt på markedsværdi, oplevede et dramatisk fald i aktiekursen, efter at DeepSeek’s model blev præsenteret.



Nvidias turbulente uge

For at forstå DeepSeek’s effekt kan man se på Nvidias markedsbevægelser. Sidste mandag mistede teknologigiganten 3.950 milliarder kroner i markedsværdi. Tirsdag genvandt den 1.740 milliarder kroner, men faldt igen med 870 milliarder kroner onsdag. Selskabets aktiekurs dykkede 15,8% på ugen, det største fald siden september 2022.

DeepSeek’s AI-model er langt billigere at udvikle end førende amerikanske modeller og kan føre til en ny priskrig på AI-markedet. Modellen siges at være 45 gange mere effektiv end konkurrenterne og havde en endelig træningsomkostning på blot 38 millioner kroner, langt under de summer, der bruges på udviklingen af amerikanske AI-modeller.

Se også: DeepSeek udfordrer Nvidia: Kan det bremse væksten i chip-efterspørgslen?

AI som national sikkerhedsprioritet

DeepSeek’s gennembrud har også rejst spørgsmål om national sikkerhed. Præsident Donald Trump reagerede hurtigt og sagde, at DeepSeek bør være en "wake-up call" for Silicon Valley. Han understregede, at AI-udvikling ikke længere kun handler om forretning, men er en strategisk nødvendighed.

I sin anden uge tilbage i embedet annoncerede Trump derfor etableringen af Stargate, en AI-investering på 3.500 milliarder kroner ledet af SoftBank og OpenAI. Projektet, der også bakkes op af Oracle og MGX, har som mål at sikre USA’s førerposition i AI og teknologi til militær og cybersikkerhed.

Se også: Trumps AI-initiativ: Det $500 milliarder store Stargate-projekt

Investorer og fremtiden for AI

AI’s stigende betydning har allerede påvirket økonomien massivt. Ifølge Sensor Tower er omsætningen for AI-chatbots og AI-genereret kunst steget fra 210 millioner kroner i 2022 til næsten 9 milliarder kroner i 2024 – en vækst på 4.100%. USA står for 45% af denne omsætning, mens Kina halter bagefter med kun 2%.

Se kilden til indholdet her.