Den nye dokumentar "Money Electric" påstod at afsløre skaberen bag Bitcoin – men skuffer stort

Dokumentaren "Money Electric" lovede at afsløre identiteten på Bitcoins skaber, men i stedet får vi konspirationer og manglende fakta. Hvad gik galt?

"Money Electric" havde hypet sig selv op og lovede et stort afsløringsøjeblik – nemlig hvem der gemmer sig bag navnet Satoshi Nakamoto, skaberen af Bitcoin. Det skulle have været den store nyhed, men i stedet fik vi en skuffende omgang konspirationsteorier og dårligt researchede påstande.

Jagten på Satoshi: Mere konspiration end fakta

Dokumentaren følger instruktøren Cullen Hoback, som dykker ned i Bitcoin-verdenen og introducerer os for forskellige personligheder. Gennem det meste af filmen forsøger han at lede op til den store "afsløring", men det bliver hurtigt klart, at formålet ikke er at forklare Bitcoins oprindelse eller filosofi – det hele handler blot om at pege fingre af nogen som værende Satoshi.

Sløje beviser og farlige anklager

Filmen bruger store ressourcer på at spekulere i, om folk som Peter Todd, Adam Back og Greg Maxwell i hemmelighed skulle stå bag Bitcoin. Der bliver fremlagt en række svage "beviser", som hurtigt kunne være blevet afvist med lidt research. Men i stedet vælger Hoback at køre videre med konspirationsteorierne uden nogen reel dokumentation.



Det mest absurde: Todd og Back som skaberne

En af de mest absurde påstande er, at Todd og Back skulle have samarbejdet om at skjule, at de skabte Bitcoin. Hoback forsøger at bygge sagen op omkring gamle e-mail-korrespondancer og uskyldige kommentarer på internetfora, men alt sammen uden den mindste kritiske undersøgelse. Det hele fremstår mere som kreativ redigering end seriøs dokumentarisme.

En skuffende afslutning

Desværre forlader man filmen ikke klogere, men blot frustreret over, hvor let dokumentaren trækker falske konklusioner. I stedet for at bringe os tættere på sandheden om Bitcoin, serverer "Money Electric" bare gamle, udtømte teorier med et nyt lag af "nyhedsværdi".

Vil du gerne lære mere om Bitcoin, se også: Hvad er kryptovaluta? En letforståelig guide

Se det originale indhold her.

Artiklens Tags: