Solen skinner, og lysten til en kold is melder sig hos mange danskere.
Men ved frysedisken er det ikke kun temperaturen, der bider – det gør priserne også.
Chokolade sender priserne i vejret
Det skriver B.T..
Isproducenten Premier Is bekræfter nu, at især is med chokolade er steget i pris – og at det ikke bare er forbrugerens indbildning.
"Vi oplever, som mange andre fødevareproducenter, stigende råvarepriser – især på chokolade,"
siger Michael Møller Sørensen, marketing- og innovationschef i Premier Is.
Et konkret eksempel er isen ‘Kæmpe Solbær’ (tidligere kendt som ‘Kæmpe Eskimo’), som både indeholder fløde og chokolade – to ingredienser, der ifølge Premier Is er blandt de store syndere i prisstigningerne.
-
-
Stigende råvarepriser og komplekse aftaler
Chokoladeprisen er steget markant de seneste år – og det presser isproducenterne, selvom nogle af dem har længerevarende aftaler på plads.
"Vi har råvareaftaler om for eksempel chokolade og kakaobønner, som strækker sig over flere måneder, mens andre er bundet op på et antal tons. Derfor rammer prisstigninger os på forskellige tidspunkter,"
forklarer Michael Møller Sørensen.
Han understreger samtidig, at Premier Is ikke kan kontrollere den endelige pris i butikkerne, da de blot sælger videre til supermarkeder og kiosker.
Det betyder, at den is, du plejer at købe for 20 kroner, pludselig kan koste 30 – alt afhængigt af, hvor og hvornår du køber den.
Chokolade stiger – og det gør isen også
Ifølge Danmarks Statistik er det ikke kun en tendens i isbranchen: Chokoladepriserne generelt stiger med raketfart, og det kan mærkes i alt fra slik og kager til sommerens favorit: ispinden.
Så næste gang du står med en ‘Kæmpe Solbær’ i hånden og overvejer, om den er prisen værd – så ved du i hvert fald, hvorfor den koster mere end sidste sommer.