Derfor lever danskerne kortere end vores nordiske naboer – se de afgørende forskelle

Danskerne lever både kortere og har færre år med godt helbred sammenlignet med nordmænd og svenskere. Tobak, alkohol og livsstil spiller en afgørende rolle – her er, hvad tallene viser.

Danmark halter efter på levealder

Danmark er ofte i toppen, når det gælder lykke og levestandarder, men når det kommer til forventet levealder og sunde leveår, ligger vi bag vores nordiske naboer.

I 2023 var den gennemsnitlige levealder i Danmark 81,9 år, mens den i Norge og Sverige oversteg 83 år, ifølge Eurostat.

Svenskere og nordmænd kan desuden forvente flere år med godt helbred. Ifølge Eurostat har en dansker i gennemsnit 58 sunde år, mens en nordmand har 68,6 og en svensker 72,7.

Tobak: Den største dræber

En af de største årsager til forskellen er danskernes forhold til tobak. 14% af danskerne røg dagligt i 2022, hvilket er næsten dobbelt så mange som i Norge og Sverige, hvor tallene lå på henholdsvis 8% og 6%.

Rygning er fortsat den største årsag til dødsfald i Danmark og har en markant indflydelse på levealderen. Professor Jakob Kjellberg fra VIVE fastslår:

"Rygning, rygning og rygning. Det er den altoverskyggende årsag til, at vores forventede levealder er kortere."

Alkohol: En kulturel udfordring

Udover rygning spiller danskernes alkoholvaner en afgørende rolle. I 2019 drak 11,8% af danskere over 15 år alkohol dagligt, mens det samme gjaldt for kun 2,6% af svenskerne og 2,3% af nordmændene.

Danskernes forhold til alkohol skaber ikke kun sundhedsproblemer, men bidrager også til dårligere livskvalitet og øgede sundhedsudgifter.

Eksperter peger på, at en ændring af drukkulturen kan være nøglen til at indhente vores naboer.

Overvægt og dårligere livskvalitet

Overvægt er også et voksende problem i Danmark. 19,4% af danskerne er svært overvægtige, mens tallene er lavere i Sverige (17,2%) og Norge (16,8%).

Overvægt påvirker helbredet negativt, men det er stadig tobak og alkohol, der har den største betydning for den forventede levealder.



Hvad kan vi gøre?

Eksperterne er enige om, at forebyggelse er vejen frem. Rikke Lund, professor i social medicin, mener, at initiativer rettet mod børn og unge er afgørende.

Hun foreslår, at forebyggende tiltag mod druk og rygning, kan ændre drukkulturen, og at det ville påvirke den forventede levealder.

Derudover har Forebyggelsesalliancen for Fremtidens Sundhed præsenteret ti anbefalinger for at forbedre danskernes sundhed, herunder strammere regler for salg af tobak og alkohol.


Danskernes livsstil med højere forbrug af tobak og alkohol trækker levealderen ned og forkorter antallet af sunde leveår.

Ved at lære af vores nordiske naboer og implementere målrettede tiltag kan vi potentielt forbedre vores sundhed og livskvalitet markant.

Læs mere hos TV2.

Artiklens Tags: