Antallet af danskere, der i en kortere eller længere periode modtager erstatning for tabt erhvervsevne, er steget markant de seneste fire år. Særligt hårdt ramt er kvinder mellem 30 og 40 år, viser nye tal fra brancheorganisationen F&P.
I 2024 modtog 3.800 personer under 40 år erstatning for tabt erhvervsevne. Af dem var 2.489 kvinder, mens kun 1.349 var mænd.
Det skriver Finanswatch.
En skæv kønsfordeling
Ifølge Thomas Brenøe, direktør for forsikring og digitalisering i F&P, er udviklingen bekymrende.
”Der er helt klart grund til, at vi får undersøgt nærmere, hvad der er årsagerne til, at antallet stiger. Har det noget at gøre med arbejdsfordelingen i hjemmet? Eller med de forskellige uddannelses- og erhvervsvalg?” siger han til Finanswatch.
Stigningen er en del af en bredere tendens, hvor pensionsselskabernes samlede udbetalinger til tabt erhvervsevne nu beløber sig til 9,5 mia. kr. årligt – en voksende andel går til personer under 40 år.
Økonomisk pres på pensionsselskaberne
Den stigende udbetaling til erhvervsevnetab skaber økonomiske udfordringer for pensionsbranchen. Pensionsselskaberne har i årevis kæmpet med underskud på syge- og ulykkesforsikringer (SUL), hvor erstatninger for tabt arbejdsevne hører under.
Kim Kehlet, administrerende direktør i Velliv, advarer om, at udviklingen kan blive endnu dyrere.
”Det er på vej mod 15 mia. kr., hvis vi ikke får stoppet toget. Vi kan gøre noget, men vi vil gerne sætte os til bordet med regeringen og arbejdsmarkedets parter for at drøfte strukturelle løsninger,” siger han.
Hvad er årsagen?
Selvom årsagerne endnu ikke er fastslået, er der flere mulige forklaringer på den skæve kønsfordeling.
Kvinder i 30'erne befinder sig ofte i en fase af livet, hvor de etablerer sig med børn, bolig og karriere – hvilket kan øge presset og føre til helbredsproblemer som stress og udbrændthed.
Samtidig er mødre også den gruppe, der lider størst overlast i forhold til pension.
Eksperter efterlyser nu en grundigere undersøgelse af, hvorfor yngre kvinder i højere grad end mænd mister deres arbejdsevne, og hvad der kan gøres for at vende udviklingen.