Din bank tjener (måske) for meget på dig – se hvordan du stopper det

Mange danskere betaler for høje renter på deres lån uden at være klar over det.

Bankerne er ikke altid hurtige til at sænke renten, når Nationalbanken gør det.

Det betyder, at du kan ende med at betale mere, end du egentlig burde. Men med et simpelt trick kan du selv tage styringen og spare penge.

Variable renter – bankernes pengemaskine

Langt de fleste lån i Danmark har en variabel rente, hvilket betyder, at banken kan justere renten op eller ned.

Når Nationalbanken hæver sin rente, er bankerne hurtige til at følge trop – men når den falder, kan bankerne være langt mere tilbageholdende.

Det giver dem en ekstra indtjening, fordi kunderne fortsætter med at betale den gamle, højere rente i en periode, selvom den burde være faldet. Det er derfor vigtigt at holde øje med, om din bank justerer din rente i takt med Nationalbanken.



Sådan spotter du, om din bank er for langsom

  1. Gå ind på Nationalbankens hjemmeside og se, hvor mange gange renten er sat ned det seneste år.
  2. Tjek din netbank og se, hvor mange gange din bank har sænket din rente i samme periode.
  3. Hvis antallet ikke stemmer overens, betyder det, at din bank har været langsom til at justere din rente – og at du måske betaler for meget.

I 2024 sænkede Nationalbanken sin rente fire gange. Hvis din bank ikke har gjort det samme, kan det være et tegn på, at de venter, indtil kunderne selv reagerer.

Hvad kan du gøre?

Hvis din bank ikke har sænket renten, har du gode muligheder for at få den justeret.

  • Kontakt din bank og bed dem forklare, hvorfor din rente ikke er blevet sat ned.
  • Forhandl en bedre aftale. Når bankerne tjener for meget på dig, kan du bruge det som argument for at få en lavere rente.
  • Overvej at skifte bank. Mange banker er villige til at tilbyde bedre vilkår for at få nye kunder, og prissammenligningssider kan hjælpe dig med at finde de bedste tilbud.

Fast rente vs. variabel rente – hvad er bedst?

Nogle låntagere vælger at sikre sig mod renteændringer ved at vælge et lån med en fast rente. Fastforrentede lån er dog ofte dyrere, fordi bankerne tager sig ekstra betalt for sikkerheden.

En anden løsning er at vælge en rente, der følger CIBOR3, en referencerente, som justeres hvert kvartal. Denne model bruges blandt andet af bilforhandlere og kan være en fordel, da den sikrer mere gennemsigtighed og mindre "lurepasning" fra bankernes side.

Hold øje med din rente og forhandl din aftale

Hvis du har et lån med variabel rente, bør du aktivt holde øje med, om din bank justerer renten, når Nationalbanken gør det. Hvis ikke, kan du risikere at betale for meget uden grund.

Ved at tage sagen i egen hånd og forhandle med din bank – eller skifte til en anden – kan du potentielt spare tusindvis af kroner om året. Det er sund økonomisk fornuft, og bankerne forventer faktisk, at kunderne presser dem på prisen.

Så spørg dig selv: Betaler du for meget for dit lån? Hvis du ikke ved det, er det på tide at finde ud af det.

Læs mere her.