Dollarfald rammer Danmark hårdt: "Meget skidt" for eksport og investeringer

Trump får sin vilje – men det kan koste dyrt for dansk økonomi og private investorer

Mens aktiemarkederne har stjålet opmærksomheden i ugen, er en anden udvikling ved at få alvorlige konsekvenser for Danmark.

Dollarkursen styrtdykker – og det kan blive dyrt for både virksomheder og investorer herhjemme.

Trump får (måske) sit ønske opfyldt

Det skriver Ekstra Bladet, som har talt med investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

Ifølge ham er der tale om en usædvanligt stor svækkelse af den amerikanske dollar, som kan være udløst af flere faktorer – herunder Donald Trumps ønske om at booste amerikansk eksport ved at gøre dollaren billigere.

"Det, som burde have de flestes opmærksomhed i dag, er den markante USD-svækkelse. Den er ikke kun stor, men meget stor," siger Per Hansen.



Katastrofalt for dansk eksport

En lavere dollarkurs betyder, at amerikanske varer bliver billigere i udlandet, mens danske produkter bliver dyrere for de amerikanske forbrugere.

Det rammer især brancher som life science, hvor danske virksomheder som Novo Nordisk og Coloplast har USA som et af deres største eksportmarkeder.

Rammer også private investorer

Dollarfaldet betyder også, at danske privatinvestorer med amerikanske aktier taber dobbelt:

Både på selve aktiekurserne – og på valutakursen.

Ifølge Ekstra Bladet er dollaren faldet 4 procent på en uge og 9 procent over tre måneder. Hvis man i samme periode har haft et kursfald på 20 procent, svarer det reelle tab til næsten 27 procent.

Valuta-effekten forstærker aktietab

"Et stort USD-fald svarer indirekte til en told på udenlandske firmaers salg i USA," forklarer Per Hansen og tilføjer, at det samtidig kan være et udtryk for, at dollaren er ved at miste sin status som verdens reservevaluta.

Selvom Trump har sat sin toldpolitik på pause i 90 dage, er usikkerheden på markederne langt fra forbi.

Der venter nu intense forhandlinger mellem USA og resten af verden – og mens stormen raser, står Danmark og dansk økonomi i en sårbar position.