Drop at aflevere disse ting i genbrugsbutikken – de vil IKKE have det!

Nye regler rammer genbrugsbutikker hårdt – nu må de betale for at skille sig af med ubrugelige donationer.

I Danmark er genbrugsbutikker en vigtig del af den cirkulære økonomi, hvor folk donerer brugte møbler, tøj og andre genstande for at give dem nyt liv.

Men en ny regel betyder, at de nu kan ende med at betale store summer for at komme af med usælgelige varer.

En hovedpine for genbrugsbutikkerne

Ifølge Avisen kæmper flere genbrugsbutikker nu med en ny udfordring. En EU-regel betyder, at butikkerne skal betale gebyrer for at skille sig af med donationer, der ikke kan sælges.

For Kirkens Korshær i Grindsted har det allerede ført til ekstra omkostninger. Bare en enkelt tur på genbrugspladsen kostede for nylig butikken knap 1000 kroner.

"Knap 1000 kroner for os som butik er rigtig mange penge for en enkelt tur på genbrugspladsen," siger en af butikkens frivillige, Grethe Skallerup, til avisen.



Dette vil genbrugsbutikkerne ikke have!

For at undgå at betale store gebyrer bliver butikkerne nu nødt til at sige nej til visse ting. Det gælder især møbler og andre genstande, der er i for dårlig stand.

Her er nogle af de donationer, genbrugsbutikkerne ikke længere ønsker:

  • Madrasser – især hvis de er beskidte eller ødelagte.
  • Sofaer – hvis fjedrene er ødelagte eller stoffet er slidt op.
  • Stole – med løse ben eller brækkede ryglæn.
  • Kommoder – hvor der mangler skuffer eller de er meget slidte.

Problemet er, at genbrugsbutikkerne er fritaget for at betale moms, hvilket betyder, at de ikke må reparere eller forbedre donationerne. Varerne skal derfor være i god stand fra starten.

"Som udgangspunkt skal man tænke: Ville man selv købe det i den stand, det er i?" siger Dorthe Egede Hansen, chef for genbrug i Kirkens Korshær.

Løsningen kan være på vej

Flere genbrugsbutikker håber, at deres lokale kommuner vil indføre en fast årlig betaling i stedet for de dyre gebyrer. Det ville betyde, at butikkerne ikke behøver at betale hver gang, de afleverer kasserede donationer på genbrugspladsen.

Hvis det ikke sker, kan det få store konsekvenser. Blandt andet kan butikkerne blive nødt til at sige nej til at hente dødsboer eller hjælpe ældre borgere med at fjerne gamle møbler.

For dig som forbruger betyder det, at du skal være mere kritisk, inden du donerer dine gamle møbler. Hvis de er i for dårlig stand, kan det ende med at koste genbrugsbutikken dyrt.

Så næste gang du rydder op – tænk dig om, inden du afleverer dine ting. Genbrugsbutikkerne har ikke råd til at være din skraldespand.