Efter Grønlandstrusler og toldsnak: USA på tiggergang i Danmark

I en tid, hvor globale forsyningskæder er under pres, er visse fødevarer blevet en mangelvare i store dele af verden.

Dette har ført til, at flere lande nu kigger mod nye løsninger for at imødekomme behovet. En af disse udfordringer har fået amerikanske myndigheder til at rette blikket mod Danmark, hvor de håber at kunne finde en del af svaret på problemet.

Spørgsmålet er nu, om danske leverandører kan levere den efterspurgte vare – og om det overhovedet er muligt inden for de gældende regler.

Samtidig rejser det spørgsmålet om, hvordan denne henvendelse flugter med den handelsprotektionisme, som præsident Donald Trump har ført, herunder de toldsatser, han har indført på en række varer.



En usædvanlig henvendelse

Danske producenter har for nyligt modtaget en uventet forespørgsel fra amerikanske myndigheder. Interessen for specifikke danske varer er vokset markant, og der bliver nu diskuteret, hvordan danske leverandører kan imødekomme efterspørgslen.

Det skriver Ekstra Bladet.

Udfordringer med eksport

Sektorchef for Danske Æg, Jørgen Nyberg Larsen, bekræfter, at der er blevet taget kontakt fra USA for at afklare mulighederne for eksport.

Danmark er dog ikke det eneste europæiske land, der har fået en forespørgsel – også Holland, Sverige og Finland er blevet kontaktet.

Men en forskel i fødevarelovgivning mellem EU og USA skaber udfordringer. Visse krav i den amerikanske standard forhindrer umiddelbart en ukompliceret handel, og derfor undersøges det nu, om der kan findes en løsning.

Spørgsmålet er også, om handelsaftaler vil blive påvirket af Trumps beslutninger om toldsatser på europæiske varer.

Prisudvikling og politiske reaktioner

Forbrugerne i USA har oplevet kraftige prisstigninger inden for den pågældende fødevaregruppe, hvilket har ført til debat i det politiske landskab. Priserne har nået et niveau, der har vakt opsigt, og flere aktører ønsker at finde en stabil forsyning for at undgå yderligere udsving.

Præsident Donald Trump har adresseret situationen i en tale til Kongressen og lagt ansvaret på tidligere administrationers politik.

Han har samtidig givet løfter om at bringe priserne ned.

Ironisk nok er det samme Trump, der tidligere har skabt handelspolitiske spændinger ved at true med at annektere Grønland og pålægge told på en lang række europæiske produkter.

Hvad sker der nu?

Mens andre lande allerede har annonceret eksportaftaler, afventer danske aktører fortsat afklaringer på de praktiske og lovgivningsmæssige barrierer.

Det vil de kommende forhandlinger afgøre, og det står endnu ikke klart, om en aftale vil falde på plads. Spørgsmålet er også, om USA vil være villig til at lempe de handelsrestriktioner, de tidligere har indført, for at sikre en stabil forsyning.