Ekspert advarer: Populær skattefinte kan give bagslag

Mange danskere gør det, men det kan give bagslag

Mandag den 24. marts 2025 bliver det afsløret, om danskerne skal have penge tilbage i skat for 2024. Sidste år oplevede fire ud af fem skatteborgere at få penge retur, hvilket har gjort det til en fast tradition for mange at "sikre sig" en udbetaling ved at justere deres forskudsopgørelse.

Men det er ikke nødvendigvis en god strategi, advarer Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom ved Sydbank. Hun fortæller til B.T., at op mod hver tredje dansker bevidst angiver forkerte beløb i deres selvangivelse for at få penge retur.

Kan resultere i restskat

Mange danskere tror, at det værste, der kan ske, er, at de skal betale lidt tilbage. Men realiteten er, at metoden kan have negative konsekvenser, afhængigt af indkomstniveauet.



"Hvis du i gennemsnit tjener under cirka 35.000 kroner om måneden før arbejdsmarkedsbidrag, men angiver en højere indkomst i forskudsopgørelsen, bliver dit beskæftigelsesfradrag for højt. Så kommer du til at betale for lidt i skat og ender med at få en restskat," forklarer Ann Lehmann Erichsen.

En dårlig opsparingsstrategi

Flere danskere bruger ifølge økonomen Skattestyrelsen som en slags bank, hvor de "spærrer" penge, som senere udbetales i ét beløb. Men det er langt fra en optimal opsparingsmetode.

"Hvis man nu betaler 500 kroner for meget i skat hver evig eneste måned, så kunne man jo i stedet have sat de penge ind på en investeringsopsparing i stedet for at vente hele året på at få det udbetalt på én gang. Og desuden gør inflationen, at man taber en lille bitte smule," siger hun.

Hvis du vil undgå restskat eller forkerte fradrag, anbefaler økonomen, at du læser din forskudsopgørelse grundigt igennem og tilpasser den realistisk efter din forventede indkomst.