Mange forældre opretter en klassisk børneopsparing i banken, hvor der kan indbetales op til 6.000 kroner årligt og maksimalt 72.000 kroner i alt.
Fordelen ved denne opsparing er, at renter og gevinster er skattefrie.
Men da renten i dag ligger på omkring 1,5 procent, vokser opsparingen langsomt, påpeger Jacob Munk-Stander, stifter af investeringsløsningen Tobi. Det skriver B.T..
-
-
Investering giver større afkast
For at modvirke inflationens indhug i opsparingen anbefaler økonomen at investere pengene. Det kan ske gennem banken eller via investeringsplatforme som Nordnet. Ifølge Munk-Stander kan en investeret opsparing næsten fordobles sammenlignet med en traditionel bankopsparing.
"En børneopsparing er på mange måder som en pensionsopsparing, da man skal bruge pengene længe efter, man starter med at indbetale dem," forklarer han.
Skat og investeringer
Dog er der skattemæssige forhold at være opmærksom på. Indtægter fra investeringer beskattes, medmindre de holdes inden for barnets personfradrag, som i 2025 er 51.600 kroner.
For at undgå unødvendig beskatning bør man investere i produkter beskattet som kapitalindkomst, såsom akkumulerende danske investeringsfonde eller udenlandske ETF’ere uden for Skats positivliste.
Skattefrie gaver til børn
Udover opsparing kan forældre og bedsteforældre give gaver til børnene. I 2025 kan forældre skattefrit give op til 76.900 kroner årligt pr. barn. Beløb over denne grænse beskattes med 15 procent.
Ifølge Munk-Stander benytter nogle bedsteforældre sig af denne mulighed, hvis de eksempelvis har solgt en ejendom med fortjeneste og ønsker at give en del af overskuddet videre til børnebørnene.
Vil du sikre dit barn den bedste økonomiske start, er en kombination af investering og skattefri opsparing en god strategi. Hvis du investerer tidligt, kan du udnytte renters rente-effekten og opnå et større afkast, end hvis pengene blot står i banken.