At handle dagligvarer online er blevet mere udbredt de seneste år, men forretningen bag er ikke nødvendigvis en guldgrube.
Et nyt pristjek viser, at Nemlig.com klarede sig bedst på den samlede pris for en testet varekurv.
Men trods en omsætning på over tre milliarder kroner er platformen stadig presset økonomisk.
Vanskeligt at skabe overskud
Det skriver B.T., hvor Mogens Bjerre, lektor ved CBS og ekspert i detailhandel, forklarer, hvorfor det er så svært at tjene penge på dagligvarer online.
"Nemlig.com kæmper stadigvæk med at lave overskud, selvom de har en omsætning på den anden side af tre milliarder," siger han til B.T..
Ifølge eksperten er dagligvarehandel en volumenforretning, hvor man skal have en vis størrelse, før det bliver rentabelt.
-
-
Derfor er det afgørende at vinde markedsandele og fastholde kunderne – en udfordring i et relativt lille marked som det danske.
Kunderne vendte tilbage til fysiske butikker
Under coronapandemien oplevede Nemlig.com en stor vækst, men den var kortvarig.
"Under covid var der rigtig mange, som brugte Nemlig.com, som på det tidspunkt tjente penge. Vi var mange - herunder også mig selv - som troede, at kunderne ville holde ved. Det gjorde de bare ikke," forklarer Mogens Bjerre.
Han peger på flere årsager til, at forbrugerne ikke fortsatte med at handle online i samme omfang.
Blandt andet foretrækker mange at handle ind fysisk i hverdagen, mens online indkøb ofte bruges til større begivenheder som fester.
Derudover er leveringsomkostninger en barriere.
“Latterligt lidt” for levering
Nemlig.com tilbyder levering helt ned til ni kroner, men ifølge eksperten er det ikke økonomisk bæredygtigt.
"Enhver kan jo se, at det er latterligt lidt at give ni kroner for levering. Alle ved jo, at det kan ikke løbe rundt," siger han.
Samtidig ønsker forbrugerne en mere bekvem indkøbsoplevelse, hvilket kan skabe et paradoks mellem ønsket om nemhed og modviljen mod at betale for levering.
Fremtiden for dagligvarer på nettet
Selvom markedet er udfordret, ser Mogens Bjerre stadig et potentiale i online dagligvarehandel.
"Jeg tror på, at det bliver en succes i fremtiden, ligesom man gør hos Bestseller (ejer Anders Holck Poulsen er medejer af Nemlig.com, red.)," siger han og tilføjer, at dagligvarehandlen dog også mister markedsandele til take away-sektoren.
Om Nemlig.com kan vende udviklingen og gøre online dagligvarehandel til en overskudsforretning, vil tiden vise.