Er aktier overvurderede?

Aktiemarkederne har haft en imponerende stigning i år, særligt drevet af teknologivirksomheder. Disse vilde stigninger rejser spørgsmålet: Er aktierne i virkeligheden så meget værd?

Aktiemarkederne har haft en imponerende stigning i år, særligt drevet af teknologivirksomheder som Microsoft, Meta, Amazon, Apple, Nvidia, Alphabet og Tesla – også kendt som "Magnificent 7".

Men er aktierne overvurderede i forhold til deres reelle værdi?

De store spillere: "Magnificent 7"

Teknologigiganterne Microsoft, Meta, Amazon, Apple, Nvidia, Alphabet og Tesla, kendt som "Magnificent 7", har fortsat deres fremgang. Denne gruppe af virksomheder har outperformet S&P 500-indekset i løbet af året, hvilket har fået mange til at spekulere på, om deres høje værdi er berettiget. Teknologiaktier er i øjeblikket næsten 30% højere sammenlignet med starten af året, mens S&P 500 er steget med 22%.

Er aktier billige eller dyre?

Når man kigger på aktiemarkedet gennem pris-til-indtjening-forholdet (P/E), kan aktier virke dyre i forhold til historiske niveauer. P/E-forholdet beregnes ved at dele en virksomheds aktiekurs med dens forventede fremtidige indtjening. Et højt P/E-forhold kan tyde på, at investorer har høje forventninger til virksomhedens fremtidige vækst, men det kan også signalere overvurderede aktier.

Men P/E-forholdet er ikke den eneste faktor, man skal tage højde for. Return-on-equity (ROE), der måler hvor effektivt en virksomhed genererer indtjening fra den kapital, aktionærerne har investeret, er også vigtig. Selvom ROE er faldet lidt fra tidligere højder, ligger den stadig over gennemsnittet, hvilket kan retfærdiggøre et højere P/E-forhold, så længe ROE'en forbliver stærk.



Fri pengestrøm: Hvad fortæller det os?

En anden vigtig indikator er fri pengestrøm (free cash flow), som er den kontantstrøm, en virksomhed har tilbage, efter den har betalt for driftsomkostninger og investeringer. Fri pengestrøm er en vigtig måleenhed, fordi den fortæller, hvor mange penge der er til rådighed til at betale udbytte til aktionærerne, tilbagekøbe aktier eller investere i vækst.

Aktiemarkedets pengestrømsforhold viser, at aktier ikke er billige, men de har været dyrere tidligere. Teknologiaktier har lavere fri pengestrøm sammenlignet med resten af markedet, men det afspejler også optimismen omkring teknologiindustriens fremtid.

Teknologiaktiernes særlige status

Teknologivirksomheder har generelt meget højere profitmarginer end andre sektorer, hvilket betyder, at en større andel af deres omsætning bliver til overskud. Dette er en af grundene til, at investorer er villige til at betale en præmie for teknologiaktier. Den teknologiske sektor har også haft imponerende vækst i deres frie pengestrøm i de seneste fem år, med en årlig vækstrate på 8,6% – langt over markedets gennemsnit på 5,1%.

Men det er vigtigt at huske, at højere værdiansættelser også medfører højere risici. Hvis økonomien støder på uventede forhindringer, eller hvis teknologisektorens vækst ikke lever op til forventningerne, kan markedet hurtigt vende.

Se det originale indhold her.