Det her er Europas mest overkommelige land at købe hus i?

En ny undersøgelse har sammenlignet boligpriser i 62 lande i forhold til de gennemsnitlige lokale lønninger. Overraskende nok er det mest overkommelige land at købe bolig i Europa, et land, der ellers er kendt for at være blandt de dyreste.

Hvordan blev boligmarkedet analyseret?

Undersøgelsen af boligmarkedet er baseret på, hvor mange måneders løn det ville tage at købe en bolig i forskellige europæiske lande. Analysen inkluderede huspriser, gennemsnitlig månedsløn, inflation samt "reelle" boliglånsrenter, justeret efter inflation, for at skabe en sammenligning mellem lande.

Det mest overkommelige land

Selvom det er meget svært at tro på dette som dansker, så er det ifølge Euronews Danmark, der er det mest overkommelige land i Europa at købe en bolig i, set i forhold til indkomsten. Den gennemsnitlige pris for en bolig på 100 kvadratmeter svarer til 114 nettolønninger i Danmark, hvilket placerer landet øverst på listen i Europa. Selvom det er placeret som det bedste, så svare det stadig til 9,5 års løn.

Selvom Danmark i 2023 blev rangeret som det dyreste land i EU (med priser på varer og tjenester 43 % over EU-gennemsnittet), er den gennemsnitlige årlige indkomst også blandt de højeste i Europa.



De mest og mindst overkommelige lande i Europa

Ud over Danmark viser rapporten, at Irland og Sverige er de næst- og tredjemest overkommelige lande i Europa, med henholdsvis 123 og 129 nettolønninger for at købe en 100 kvadratmeter bolig. Det svarer til omkring ti års årlige lønninger.

I den modsatte ende af skalaen finder vi lande som Tjekkiet og Slovakiet, hvor det i Slovakiet kan tage op til 297 nettolønninger at købe en tilsvarende bolig, svarende til næsten 25 års løn.

Hvad med boliglånsrenter?

Undersøgelsen analyserede også de reelle boliglånsrenter i Europa for tredje kvartal af 2024. Ifølge rapporten har Rusland de højeste reelle boliglånsrenter med 12,3 %, efter inflation er medregnet. Derudover er lande som Letland og Polen også blandt de højeste med henholdsvis 6,65 % og 5,1 %.

I lande som Tyskland og Storbritannien ligger de reelle boliglånsrenter tættere på 1 %, mens Frankrig og Italien ligger omkring 1 %, hvilket gør dem relativt overkommelige sammenlignet med andre lande.

Artiklens Tags: