EU undersøger Temu for ulovlige varer

Temu, en af danskernes foretrukne handelsplatforme, er nu i EU’s søgelys for salg af potentielt farlige produkter.

EU-kommissionen mistænker platformen for at bryde europæisk lovgivning – og konsekvenserne kan blive omfattende...

Stor efterforskning: Sælger Temu ulovlige varer?

EU-kommissionen har igangsat en stor undersøgelse af handelsplatformen Temu. I en pressemeddelelse skriver kommissionen, at undersøgelsen blandt andet skyldes bekymring over platformens håndtering af sikkerheden i deres produktsortiment. Det betyder, at EU vil granske, om Temu sælger ulovlige og potentielt skadelige varer inden for flere kategorier, som fx tøj, elektronik og kosmetik.

“Alle advarselslamper blinker,” udtaler TV 2’s EU-korrespondent Lise Toft Hessellund, og understreger, at det kan blive vanskeligt for EU at få Temu til at tage ansvar for produktkontrol og forbrugersikkerhed.

Hvad er Digital Services Act, og hvordan rammer det Temu?

EU’s nye lovgivning, Digital Services Act (DSA), pålægger alle store digitale platforme som Temu at overholde strenge krav til produktkontrol. Det betyder, at de skal have systemer til at overvåge og fjerne ulovlige varer. Ifølge reglerne kan EU nu udstede bøder, som kan udgøre op til 6 % af Temus globale omsætning, hvis lovbruddet bekræftes.



Danskernes nye favorit – men med risiko

Selvom Temu først blev lanceret i Danmark i 2023, har platformen hurtigt taget markedsandele. Ifølge Dansk Erhverv var Temu i september den mest brugte netbutik blandt danske forbrugere, der handler online. Tallet viser også, at hele 39 % af danskerne har handlet på platformen. Den hurtige vækst sker på trods af advarsler fra myndigheder og forbrugerorganisationer som Forbrugerrådet Tænk, der har opfordret forbrugerne til at være forsigtige på Temu.

Temu svarer på EU’s kritik

Temu udtaler, at de “tager deres forpligtelser i henhold til DSA alvorligt,” og oplyser, at de løbende investerer i at sikre, at deres platform overholder alle lovkrav. Platformen har lovet at samarbejde med EU-regulatorer for at sikre en sikker markedsplads for forbrugerne.

Hvad kan vi forvente af fremtiden?

Undersøgelsen kan få store konsekvenser for Temu og lignende platforme, hvis EU vælger at sanktionere. Digital Services Act giver for første gang EU mulighed for at pålægge økonomiske sanktioner til virksomheder, der ikke lever op til lovens krav om forbrugersikkerhed og ansvarlighed.

For danskerne betyder det, at der måske er nye regler og krav på vej, når det gælder sikkerheden ved online handel – og Temu kan ende som et eksempel på, hvad der sker, når reglerne brydes.

Læs mere her.