Europæisk pensionskrise truer: Kan euroen overleve

Europæisk pensionskrise kan være en bombe under euroen. Læs, hvorfor Holland er godt forberedt, mens resten af EU halter bagud.

Hvorfor kan der være en krise?

I mange eurolande fungerer pensionssystemet efter en såkaldt “pay-as-you-go”-model. Det betyder, at dagens pensioner betales af de mennesker, der arbejder lige nu. Problemet opstår, når en aldrende befolkning betyder, at flere går på pension, end der er nye arbejdstagere til at betale for dem. Dette skaber et massivt pres på landenes økonomi.

Holland er et af de eurolande, der har forberedt sig godt på denne udfordring. I stedet for at stole på nutidens arbejdende til at betale pensioner, har Holland et kapitalfinansieringssystem, hvor folk sparer op til deres egen pension. Landet har allerede reserver svarende til 150 % af deres bruttonationalprodukt (BNP) dedikeret til pensionsudbetalinger. Til sammenligning har lande som Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien kun reserver på mellem 0 og 20 % af deres BNP.

Hvad betyder det for de andre eurolande?

For de fleste andre eurolande vil konsekvenserne være alvorlige. De vil stå over for en række ubehagelige valg: enten skal de hæve pensionsalderen, reducere pensionerne eller øge skatterne markant. En anden mulighed er at øge statsgælden, hvilket også kan have store konsekvenser.

Ifølge makroøkonom Edin Mujagic kan denne gældsforøgelse føre til yderligere pres på Den Europæiske Centralbank (ECB). Han advarer om, at der kan komme politisk pres for at holde renterne lave og fortsætte opkøbet af gæld. Dette kan igen føre til højere inflation.

Mujagic siger: “Jeg er oprigtigt bange for, at ECB’s forkerte politik i sidste ende kan betyde enden på euroen.”

Fremtiden for euroen

Hvis der ikke tages handling, kan den europæiske pensionskrise udvikle sig til en økonomisk katastrofe for euroen som helhed. De fleste eurolande står over for massive budgetproblemer, og uden fælles løsninger kan de ende med at trække hele EU med sig i faldet. Det er derfor, flere eksperter, som Mario Draghi, argumenterer for fælles europæisk gæld – en løsning, der dog ikke er uden risiko.

Europæisk samarbejde og økonomisk solidaritet kan vise sig at være nøglen til at redde euroen, men det vil kræve modige politiske valg og en vilje til at tage svære beslutninger, både i Holland og resten af EU.



Læs den originale nyhed her.