Det sker samtidig med, at S&P 500 faldt 5,1% og lukkede 3,1% under sit 200-dages glidende gennemsnit.
Udviklingen kommer i kølvandet på stigende politisk usikkerhed i USA og nye geopolitiske spændinger. Trods markedsuro i USA har Europa i stigende grad draget fordel af skiftende globale strategier under Trump-administrationen.
-
-
Værdibaserede aktier og tysk stimulans løfter Europa
Europæiske aktier har i årevis handlet med rabat i forhold til amerikanske aktier, og denne værdiforskel tiltrækker investorer. Den 30. marts handlede MSCI Europe-indekset til en forventet P/E på 14,6x, mod S&P 500’s 20,8x. Samtidig har Tysklands beslutning om at skrue op for finanspolitisk stimulans skabt fornyet optimisme.
Tyskland har lanceret et investeringsprogram på 500 milliarder euro til infrastruktur og har ophævet gældsloftet for forsvarsudgifter. Ifølge Fitch forventes det, at landets budgetunderskud kan vokse til mellem 4% og 4,5% af BNP i 2027, op fra 2,6% i 2024.
Ifølge Berenbergs cheføkonom Holger Schmieding har euro-optimismen taget en sjælden og markant vending.
Kapital flytter fra USA til Europa
Samtidig med positive impulser i Europa, har markedsudviklingen i USA bidraget til den europæiske overperformance. Trusler om nye toldsatser, stigende forbrugerpriser og risiko for stagflation har fået investorer til at flytte midler væk fra højvækstaktier som Nvidia og Tesla over i mere defensive, lavt prissatte aktier.
Styrkelsen af euroen har også bidraget til attraktiviteten for amerikanske investorer, med en kursstigning fra 1,024 til næsten 1,082 mod dollaren i marts.
-
-
Forsvar, banker og infrastruktur fører an
Særligt forsvarsaktier har trukket markederne op. Rheinmetall er steget 113% i år, mens Thyssenkrupp er steget 130% de seneste tre måneder. Også uden for Tyskland har markederne klaret sig godt, eksempelvis er ETF’en GREK (Grækenland) steget 25%, EWP (Spanien) 23,7%, og EWG (Tyskland) 17,5% i første kvartal.
Banker og forsikringsselskaber har også været blandt de bedste aktier i STOXX Europe 600, hjulpet af højere renter og udsigt til øget statslig udgiftspolitik.
Kan fremgangen holde?
Europa står dog stadig over for strukturelle udfordringer. Fragmenterede kapitalmarkeder, reguleringsbyrder og usikkerhed om, hvorvidt indtjeningen kan følge med kursudviklingen, skaber forbehold. Derudover kan Kinas økonomiske udvikling få betydning for Europas eksporttunge økonomi.
Se kilden til indholdet her.