EU’s klimakommissær, Wopke Hoekstra, fremhæver et bemærkelsesværdigt fald i udledningen af drivhusgasser som bevis på, at økonomisk vækst og klimahandling kan gå hånd i hånd. Ifølge en ny rapport fra EU faldt EU’s samlede udledning med 8,3% i løbet af det seneste år, det er et fald, der ikke er set siden pandemiens begyndelse, da begrænsede aktiviteter medførte en midlertidig reduktion.
Status på klimamålene
Siden 1990 er EU’s drivhusgasudledning reduceret med 37%, men det er stadig et godt stykke fra målet om mindst 55% reduktion inden 2030. EU’s andel af de globale udledninger er nu nede på 6%, mens den samlede globale udledning steg med 1,9% i 2022 og nåede op på 53 milliarder ton CO₂-ækvivalenter.
Selvom faldet i EU’s udledning er betydeligt, bemærker Den Europæiske Miljøagentur (EEA) en mangel på engagement blandt EU-landene for at nå de langsigtede klimamål. Uden yderligere tiltag vil de nuværende tiltag sandsynligvis kun resultere i en 43% reduktion inden 2030. Selv med de planer, 22 medlemslande har fremlagt, estimeres det samlede fald kun at nå op på 49% og mange af disse tiltag er endnu ikke lanceret.
-
-
Ujævnt fordelt reduktion
Faldet i udledninger fordeler sig meget ujævnt mellem sektorer. De store industrier og kraftværker, der er omfattet af EU’s kvotehandelssystem, har set en reduktion på 47% i udledning siden 2005. På den anden side faldt udledningen fra bygninger, landbrug, transport og mindre industrier kun med 2% i 2023. Luftfarten skiller sig særligt negativt ud med en stigning i udledningen på 9,5%.
Fremtiden for EU’s klimapolitik
Hoekstra vil lede EU’s delegation ved COP29 i Baku og understreger vigtigheden af at fremvise EU’s indsats som inspiration for andre. EEA’s direktør, Leena Ylä-Mononen, minder dog om, at alle sektorer skal bidrage mere for at nå EU’s bindende mål om nuludledning.
"Klimaændringernes påvirkning accelererer, og vi har intet andet valg end at styrke vores indsats," udtaler Ylä-Mononen ifølge Euronews.