Nogle uddannelser garanterer næsten en fast ansættelse, mens andre kan sende dig ud i en lang jobsøgning. Vi har kigget på tallene fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, så du kan træffe en klog beslutning om din fremtid.
Uddannelser med raketfart til job
Hvis du drømmer om en stabil karriere, er der flere uddannelser, der giver dig en klar fordel. Uddannelser som forsikringsmatematik og konstruktionsteknik har en ledighedsgrad på imponerende 0,0 %, hvilket betyder, at alle dimittender finder arbejde med det samme. Civilingeniører inden for software engineering og bygningsteknik er også blandt topvalgene, hvis du vil sikre dig hurtigt job.
Her er nogle af de uddannelser med lavest dimittendledighed:
1. Forsikringsmatematik, kandidat - 0,0 %
2. Konstruktionsteknik, civilingeniør - 0,0 %
3. Software Engineering, civilingeniør - 0,3 %
4. Bygningsteknik, ingeniørprofessionsbachelor - 0,5 %
5. Matematisk modellering og computing, civilingeniør - 0,7 %
-
-
Humaniora uddannelser halter bagefter
Omvendt står humaniora-uddannelser som lyddesign, kultur og filosofi over for større udfordringer. Uddannelserne topper listen over højeste dimittendledighed med op til 50 % arbejdsløshed. Hvis du overvejer en karriere inden for disse felter, skal du være klar til at kæmpe lidt ekstra for at finde et job.
Top 5 uddannelser med højeste dimittendledighed:
1. Lyddesign, professionsbachelor - 45,7 %
2. Spatial Designs and Society, kandidat - 42,9 %
3. Litteraturhistorie, kandidat - 42,2 %
4. Religionsstudier/religionsvidenskab, kandidat - 41,1 %
5. Engelsk, kandidat - 39,0 %
Dimittendledighed: Hvad betyder det?
Dimittendledighed måler, hvor mange procent af de nyuddannede, der er arbejdsløse i deres andet år efter afsluttet uddannelse. Det er en vigtig indikator for, hvordan arbejdsmarkedet ser ud for nyuddannede. Tallene viser, at det kan være svært at finde det første job, men når først du er inde på arbejdsmarkedet, bliver det lettere at komme videre.
Arbejdsmarkedet er i bedring
Bent Greve, arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet, peger på, at beskæftigelsen generelt er høj lige nu, hvilket giver gode muligheder for nyuddannede. “Det skyldes, at det kan være vanskeligt at skaffe det første job. Når først man er inde på arbejdsmarkedet, er det nemmere at bevæge sig videre.” siger han til TV2.
Gode råd til fremtiden
Hvis du står overfor at skulle vælge uddannelse, kan det være en god idé at overveje jobmulighederne efter endt studie. Kig på de uddannelser med lav dimittendledighed, hvis du vil sikre dig en hurtig vej til arbejdsmarkedet. Men husk også at vælge noget, du brænder for – passion er ofte nøglen til succes.
At kende jobudsigterne for din uddannelse kan hjælpe dig med at planlægge din karriere og gøre dig mere sikker på dine valg. Hold øje med arbejdsmarkedets tendenser og vær forberedt på at tage de nødvendige skridt for at sikre dig et job hurtigt efter studierne.