Finanskrisen i 2008 blev udløst af et sammenbrud på det amerikanske boligmarked, som sendte chokbølger gennem hele verdensøkonomien. Banker gik ned, millioner mistede deres job og hjem, og aktiemarkederne kollapsede.
Men hvorfor gik det så galt? Og hvordan blev almindelige mennesker fanget i en global økonomisk krise?
Euroinvestor har samlet tre film, der giver dig indsigt i krisen – fra storbankernes indre maskinrum til de menneskelige konsekvenser.
1. The Big Short (2015)
Denne prisvindende film er baseret på Michael Lewis’ bog The Big Short: Inside the Doomsday Machine og følger en gruppe investorer, der så boligboblen komme og satsede imod markedet.
Filmen gør komplekse finansielle instrumenter som subprime-lån og CDO’er forståelige og giver et spændende indblik i, hvordan krisen kunne opstå, mens ingen greb ind.
-
-
2. Inside Job (2010)
Inside Job er en dokumentar, der undersøger de systemiske årsager til finanskrisen og de økonomiske institutioner og personer, der spillede centrale roller.
Filmen vandt en Oscar for bedste dokumentar og giver et kritisk blik på, hvordan grådighed, deregulering og uansvarlige investeringer banede vejen for en af de største økonomiske kriser i moderne tid.
3. Margin Call (2011)
Margin Call er et drama, der foregår over 24 timer i en stor investeringsbank, hvor nøglemedarbejdere opdager konsekvenserne af bankens risikable investeringer.
Filmen giver et fascinerende indblik i de svære beslutninger, der træffes i de øverste lag af finansverdenen, når katastrofen truer – og viser, hvordan moralske dilemmaer blev en del af krisens fortælling.