Flere danskere køber nu huse med højt energimærke

Mere end hver anden husejer ville kigge efter et hus med energimærke A, B eller C, hvis de skulle købe et hus i dag. Udover at gavne klimaet og pengepungen, sælges huse med højt energimærke også hurtigere. Det viser en analyse fra Finans Danmark.

Pressemeddelelse - Via Ritzau

Husejernes interesse for energirigtige huse er stigende. I en Epinion-undersøgelse, foretaget for Finans Danmark i 3. kvartal 2024, svarer næsten 58 pct. af husejerne, at de ville vælge et hus med mindst energimærke C, hvis de skulle købe et hus i dag. Det er en stigning på 8 pct. point siden 1. kvartal 2020. Den forøgede interesse kan skyldes en kombination af udviklingen i energipriserne, som nåede et historisk højt niveau i 2022, og det generelt stigende fokus på den grønne omstilling i samfundet.

”Husejernes prioritering af energimærke afspejler en voksende bevidsthed om energiforbrugets betydning for klimaet og fokus på de stigende omkostninger til el og varme. Med energiprisernes historisk høje niveau i 2022, er det ikke overraskende, at flere nu ser værdien i et energirigtigt hus,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.



Hurtigere salg
Udover at spare penge og gavne klimaet, er energirigtige huse også bedre rustet til at opfylde fremtidige krav og forventninger. Og så er de nemmere at sælge den dag, man ønsker at flytte. Fra andet halvår 2023 til og med første halvår 2024, var salgstiden for huse med energimærke A, B og C i gennemsnit 118 dage. For huse med dårlig energimæssig stand, energimærke E, F og G, var den tilsvarende salgstid i gennemsnit 164 dage.

”At huse med en god energimærkning sælges hurtigere, kan blandt andet skyldes, at køberne har en forventning om, at varmeregningen er lavere, og boligen vil have et bedre indeklima. Oftest ses det også, at huse med god energimærkning er nyere – og det kan være attraktivt for flere købere. Går man med overvejelser om at energirenovere sin bolig, er det en god idé at tage en snak med sin bank eller sit realkreditinstitut for at høre om mulighederne for at låne til det. Bankerne har nemlig længe været opmærksomme på vigtigheden af energirenovering, og derfor er der mange, der i dag har attraktive tilbud formålet. Det kan både være billigere lån til energirenovering, adgang til energirådgivning på fordelagtige vilkår, og der også eksempler på tilskud til konkrete energiforbedrende tiltag. Det kan gøre det nemmere og billigere at gennemføre energirenoveringer,” siger Peter Jayaswal.



Overoptimisme
Selv om husejernes energibevidsthed er stigende, har de måske en for stor optimisme, når det handler om vurderingen af den energimæssige stand af deres eget hus. I Epinion-undersøgelsen svarer kun 6 pct. af husejerne, at deres hus er i dårlig energimæssig stand. Ser man derimod på fordelingen af gyldige energimærker i dag, så er det op mod hvert tredje hus, der enten har energimærke E, F eller G.

”Der kan være et betydeligt potentiale for energiforbedringer, men det ser ud til, at der er en del husejere, der ikke er helt bevidste om mulighederne for energiforbedringer i deres huse. Det er dog afgørende at undersøge, hvilken type energiforbedring der er mest fordelagtig for det enkelte hus. For nogle kan det være gavnligt at forbedre husets isolering eller skifte vinduer, mens det for andre kan være mest fordelagtigt at udskifte varmekilden. Energiforbedringerne kan desuden føre til besparelser på energiregningen, som kan gøre det til en økonomisk attraktiv investering for husejerne,” siger Peter Jayaswal.

Læs hele nyheden