Danske pensionister skal forberede sig på ændringer i folkepensionen i de kommende år.
Antallet af pensionister stiger, og det får konsekvenser for pensionssystemet.
Flere danskere går på pension
Antallet af folkepensionister har været stigende de sidste to år, samtidig med at pensionsalderen har været holdt i ro.
Ifølge nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) var der i december sidste år 1.142.892 folkepensionister – det højeste antal siden januar 2020.
Sampension forklarer i en pressemeddelelse, at antallet er steget måned for måned siden december 2022, og at udviklingen hænger sammen med den fastlåste folkepensionsalder.
Det skriver Nyheder24.
-
-
Pensionsalderen hæves igen
Fra 2019 til 2022 blev folkepensionsalderen gradvist hævet fra 65 til 67 år. Det førte dengang til et fald i antallet af pensionister. Siden 2023 har alderen været uændret, men det ændrer sig snart.
Allerede i 2030 og 2035 hæves pensionsalderen til henholdsvis 68 og 69 år. Regeringen skal desuden beslutte, om den skal stige til 70 år i 2040.
”Pilen har – uden undtagelse – peget opad for antallet af pensionister herhjemme hver eneste måned i de seneste to år,” siger Helle Dalsgaard, chefrådgiver i Sampension. Hun forklarer, at udviklingen skyldes både den fastlåste pensionsalder og det faktum, at danskernes levetid stiger.
Læs også: Sådan kan du få op til 100.000 kroner mere i pensionstillæg
Flere pensionister arbejder videre
Samtidig vælger flere danskere at arbejde ved siden af pensionen. De seneste tal fra STAR viser, at antallet af pensionister i beskæftigelse er steget med 18 procent på blot ét år og nu er på det højeste niveau nogensinde.
Udviklingen kan betyde, at endnu flere vælger at blive længere på arbejdsmarkedet, inden de går på pension. Dermed kan de supplere deres pension med en ekstra indtægt.
Folkepensionssystemet står altså over for væsentlige ændringer i de kommende år – og for mange danskere vil det kræve tilpasning af økonomiske planer.