Når et ægteskab ophører, skal formuen deles. Men hvad sker der, hvis din partners formue er negativ?
Risikerer du at stå tilbage med deres gæld?
Som udgangspunkt har gifte par formuefællesskab, medmindre de har oprettet en ægtepagt om særeje. Det betyder, at begge parters formuer skal opgøres og deles, når en skilsmisse finder sted. Men hvordan fungerer det i praksis?
Ifølge en artikel fra SeniorNews er svaret både ja og nej. Advokat Rolf Ledertoug forklarer, at kun positive bodele deles. En bodel består af ens aktiver fratrukket ens passiver. Hvis en part har en negativ bodel, overføres gælden ikke til den anden.
Hvem hæfter for gælden?
Det betyder, at du ikke direkte overtager din eks' gæld. Du hæfter kun for gæld, som I har stiftet i fællesskab, f.eks. et boliglån, I begge har skrevet under på.
Men hvis du har en positiv bodel, mens din partner har en negativ, kan det stadig få konsekvenser. Hvis din eks' formue er negativ, men din er positiv, skal du stadig dele din bodel med dem.
Eksempel på formuedeling
Forestil dig, at du har en bodel på 600.000 kroner, mens din partner har en negativ bodel på -200.000 kroner. Din eks beholder sin gæld, men din formue skal stadig deles, så du skal afgive 300.000 kroner til dem.
Hvis begge parter har en negativ bodel, beholder hver sin gæld, og der sker ingen udveksling af midler.
Hvad hvis din partner går bort?
Reglerne gælder også ved dødsfald. Hvis den afdøde part efterlader en negativ bodel, skal den efterlevende stadig aflevere halvdelen af sin egen bodel til dødsboet. Disse penge bruges derefter til at betale kreditorerne.
Hvad sker der med boligen?
Hvis boligen er fælleseje, indgår den i bodelingen. Er den derimod særeje via en ægtepagt, bliver den holdt uden for. Hvis I ikke kan blive enige om, hvem der overtager boligen, kan skifteretten afgøre det. Det kan dog medføre retsafgifter.
Hvordan beskytter du din økonomi?
For at undgå ubehagelige økonomiske overraskelser i en skilsmisse kan det være en god ide at oprette en ægtepagt om særeje på visse aktiver. Det sikrer, at din opsparing eller arv ikke skal deles med en eventuel partner i tilfælde af skilsmisse.
At forstå reglerne om formuefællesskab kan hjælpe dig med at navigere i de økonomiske konsekvenser af en skilsmisse og sikre, at du ikke står tilbage med uventede tab.