Får vi Europas første fælles betalingsløsning?

En ny digital betalingsløsning udviklet under European Payments Initiative (EPI), er på vej til at blive Europas første suveræne betalingsløsning. Den er klar til at udfordre giganterne Visa og Mastercard, og med sin hurtige ekspansion har den potentiale til at blive et stærkt alternativ til de amerikanskbaserede betalingsnetværk.

Wero er nu aktiv i Tyskland, Belgien og Frankrig, hvor den muliggør grænseoverskridende betalinger på tværs af Vesteuropa. Støttet af 16 europæiske banker, herunder BNP Paribas SA og Deutsche Bank AG, samt to erhvervsindløsere som Worldline AG, er målet at skabe en samlet betalingsløsning for det europæiske marked.

Ifølge EPI’s formand, Dr. Joachim Schmalzl, er lanceringen af Wero et vigtigt skridt mod at styrke Europas økonomiske uafhængighed. Han siger ifølge Euronews, at

"vores mål er at bygge denne innovative løsning op på en bæredygtig måde, så vi kan sikre en sikker og effektiv digital betalingsfremtid i Europa."



Hvad tilbyder Wero?

Wero giver brugere mulighed for at overføre penge på få sekunder ved hjælp af telefonnumre, e-mails eller QR-koder – uden behov for IBAN-numre. Denne tjeneste fungerer som en direkte bankoverførsel og er tilgængelig døgnet rundt uden ekstra omkostninger. Tjenesten blev først lanceret med de tyske Sparkassen- og Volksbanken Raiffeisenbanken-bankgrupper og er nu udvidet til Belgien og Frankrig.

For små virksomheder vil Wero introducere betalingsmuligheder via online fakturaer og QR-koder i 2025, og fra 2026 vil der være støtte til betalinger i fysiske butikker.

Konkurrence med amerikanske aktører

Behovet for en uafhængig europæisk betalingsløsning blev forstærket efter suspenderingen af Visa og Mastercard i Rusland som svar på invasionen af Ukraine i 2022. Denne begivenhed fremhævede Europas sårbarhed ved afhængighed af ikke-europæiske betalingssystemer.

Selvom Wero har solide grundlag med opbakning fra store europæiske banker, vil det kræve tid og strategisk vækst for at konkurrere med de amerikanske rivaler.