Gaspriserne er på himmelflugt, og det kan mærkes på varmeregningen – også selvom du ikke bruger gasfyr.
Med vinterens kulde og højere elpriser ser det ud til, at mange danskere må forberede sig på ekstra regninger.
Men hvor dyrt bliver det egentlig?
Hvorfor stiger gaspriserne?
Prisen på gas har fået et løft og er nu på sit højeste i mere end et år.
Ifølge eksperter skyldes det flere ting, herunder global efterspørgsel og usikkerhed på energimarkedet. Gas bruges ikke kun til opvarmning, men også i elproduktion, hvilket skubber elpriserne i vejret.
Som råvarestrateg Ole Sloth Hansen fra Saxo Bank forklarer:
”På dage med lav sol og vind er det gasværkerne, der sørger for den nødvendige strøm, og det gør prisen højere for alle.”
-
-
Hvordan påvirker det din elregning?
Selvom du ikke bruger gas til at opvarme din bolig, vil de stigende gaspriser stadig ramme dig.
En stor del af Danmarks strøm produceres af sol- og vindenergi, men i vintermånederne, hvor efterspørgslen er høj, kan vedvarende energi ikke altid dække behovet. Derfor træder gasværkerne til, og det betyder højere elpriser.
Læs også: Fjernvarmepriserne stiger markant i 2025 - op til 52%
Hvor hårdt rammer det dig?
Hvis du opvarmer dit hjem med gasfyr, kan du forvente, at varmeregningen bliver væsentligt højere. Ifølge Danmarks Statistik findes der stadig over 363.000 gasfyr i Danmark.
For dem, der bruger el til opvarmning, som varmepumper eller elbiler, kan regningen også vokse markant, især hvis vintervejret bliver koldt og blæsende.
Eksperter vurderer, at gasprisen kan stige med op til 20 % i løbet af vinteren. Selvom det ikke bliver så ekstremt som under energikrisen i 2022, er det stadig en stigning, der kan mærkes.
Vejret afgør regningen
Hvor stor en effekt stigningerne får, afhænger meget af vintervejret. Hvis vinteren bliver hård og uden meget sol eller vind, vil gasværkerne skulle levere en stor del af strømmen, hvilket gør det dyrere at holde varmen.
Heldigvis er Europas gaslagre bedre fyldt op, end de var i 2022, og Danmark er mindre afhængig af gas fra Rusland. Det betyder, at vi sandsynligvis undgår de ekstreme prisstigninger, vi så for to år siden. Men lidt ekstra på varmeregningen? Det må de fleste nok forvente.
Tip: Hold øje med dit energiforbrug, og overvej små ændringer som at sænke temperaturen en smule eller isolere hjemmet bedre – det kan gøre en stor forskel på regningen.
Læs mere her.