Godt nyt for disse danskere: Så er der nyt på madspildsfronten

Et nyt tiltag i forhold til madspild lancerer i 2025 og kommer til gavn for en flok danskere. Læs om det nye tiltag her.

Pressemeddelelese - Via Ritzau

MadPlus er et nyt og ambitiøst partnerskab, hvor FødevareBanken og Salling Group går sammen om at skabe én samlet løsning for detailhandlens madspild i Danmark.

Målet er, at overskudsmad fra Salling Groups knap 700 butikker fremover afhentes og distribueres til FødevareBankens 417 modtagere; sociale organisationer i hele landet som serverer gratis måltider til mennesker i svære livssituationer.

Med MadPlus tager FødevareBanken og Salling Group hul på arbejdet med at udvikle og implementere en banebrydende løsning til indsamling, fordeling og donation af overskudsmad.

Målet er på den måde at tredoble den mængde overskudsmad, som bliver reddet fra Salling Groups butikker, fra knap 1.300 ton til 4.000 ton fødevarer årligt.

Det svarer til, at der hvert år bliver reddet ekstra 6,5 millioner måltider svarende til 2.168 ton CO₂.

"Partnerskabet er et vigtigt skridt i kampen mod Danmarks enorme madspild, siger Lea Gry von Cotta-Schønberg, direktør i FødevareBanken.



"Vi er stolte af, sammen med Salling Group, at tage ansvar og lede en indsats, der samler aktører på tværs af detailhandlen og de sociale organisationer. Vi tilbyder en løsning, som både mindsker madspild og støtter de mennesker i samfundet, der har brug for hjælp og flere gratis måltider i en økonomisk presset hverdag."

En samlet løsning til bekæmpelse af madspild

Begyndende fra januar 2025 får alle Salling Groups butikker tilknyttet en fast MadPlus-partner – typisk i form af lokale frivillige og sociale organisationer, der afhenter overskudsmad og leverer den til mennesker i svære livssituationer.

FødevareBanken tager ansvaret for, at alle butikker får en partner tilknyttet og vil selv stå for afhentning, hvis en lokal løsning ikke er mulig. For at sikre stabilitet i den landsdækkende indsats etableres samtidig et netværk af faste MadPlus-ruter.

Inviterer hele detailhandlen til at deltage

Efter en testperiode vil FødevareBanken og Salling Group åbne modellen for hele den danske detailhandel.

Det sker forventeligt i 2026, hvor alle aktører får tilbud om at blive en del af projektet og bidrage til at mindske madspild i Danmark.

Henrik Vinther Olesen, direktør for bæredygtighed i Salling Group, understreger projektets vigtighed og kompleksitet, især når det kommer til de strategiske investeringer i IT, logistik og systematik:

“Madspild er en udfordring, der kræver store, fælles løsninger. Med MadPlus tredobler vi den mængde mad, vi kan redde fra spild – og vi ser frem til efter testperioden at invitere hele branchen med på rejsen.”

Fra 2027 forventer Salling Group, at alle deres butikker får afhentet og omdelt overskudsmad flere gange ugentligt.

Visionen er at gøre MadPlus til en national standardmodel for madspildsindsatser i detailhandlen, hvor et bredt samarbejde på tværs af aktører medvirker til, at Danmark på sigt bliver foregangsland i Europa på minimering af madspild – til gavn for både klimaet og mennesker i udsatte livssituationer.

MadPlus-partnerskabet kort fortalt

2024 - FødevareBanken og Salling Group lancerer MadPlus. Partnerskabet etableres formelt med en plan om at rulle initiativet ud fra januar 2025 med en ambition om at skabe en landsdækkende model for afhentning og distribution af overskudsmad. 

2025 - MadPlus lanceres i Salling Groups butikker over hele landet. Hver butik får en fast MadPlus-partner til afhentning af overskudsmad og distribution til sociale organisationer. FødevareBanken sikrer, at alle butikker er dækket af MadPlus-netværket, enten gennem egne ressourcer eller lokale partnere. 

2026 - MadPlus-modellen tilbydes til hele detailbranchen efter en testperiode. FødevareBanken og Salling Group inviterer detailbranchen til at deltage med ambitionen om at skabe en samlet national løsning for bekæmpelse af madspild. 

2027 – Det er ambitionen at MadPlus skaleres, så alle Salling Groups 700 butikker i Danmark får afhentet overskudsmad flere gange ugentligt. Målet er at gøre MadPlus til en standardmodel for hele detailhandlen og skabe en landsdækkende løsning, der både mindsker madspild og støtter mennesker i svære livssituationer. 

Artiklens Tags: