Grønne investeringer for alle: Dansk fond gør det muligt

To obligationsspecialister har lanceret Climate Transition Bonds, som investerer i CO2-tunge virksomheders grønne omstilling. Investorer kan bidrage til målbar CO2-reduktion og samtidig få ca. 5% i rente med lav risiko.

Pressemeddelelse - Via Ritzau.

”Det handler om impact”

Climate Transition Bonds vender det traditionelle syn på grønne investeringer på hovedet:

”Vi skal udfordre “status quo”, så i stedet for at investere i virksomheder, som allerede har en lav klimamæssig påvirkning, investerer vi i de CO2-tunge virksomheder, som har forpligtet sig til en omstilling, som kan dokumenteres. Det handler om impact! Ikke bare på papiret, men i virkeligheden, ved at skabe en mærkbar CO2-reduktion i samfundet. Og samtidig støtte de traditionelle virksomheder, hvis produkter og services er nødvendige for at holde samfundet, som vi kender det, i gang,” fortæller Laurits Engstrøm, som sammen med Jacob Truelsen har stiftet Climate Transition Bonds, som juridisk set er en investeringsforeningsafdeling under tilsyn af Finanstilsynet efter UCITS-reglerne, i daglig tale en fond.

De ambitiøse politiske målsætninger om at begrænse klimaforandringerne er bl.a. betinget af, at virksomheder omstiller deres produktion. Og det er dyrt, i Danmark alene vurderer Boston Consulting Group, at der skal investeres 1.515 milliarder kroner frem mod 2045, for at opnå den ønskede – og nødvendige – klimaneutralitet. En del af de milliarder findes ved at udstede virksomhedsobligationer.

Danfoss, Norske Tog, SSAB m.fl. i porteføljen

Når Climate Transition Bonds’ portefølje er fuldt udbygget, vil den bestå af obligationer fra ca. 25 virksomheder. Et eksempel på virksomheder allerede i porteføljen er Norske Tog, som skal indkøbe nye elektriske tog, som i sig selv udleder mindre CO2, og desuden øger kapaciteten i togene, hvorved brugen af andre og mere forurenende transporttyper forventes reduceret. Danfoss er også repræsenteret med en overordnet obligation, der skal være med til at finansiere den samlede klimaindsats, herunder opnå CO2-neutral drift på scope 1 og 2 inden 2030. Endelig kan nævnes den svenske stålproducent SSAB, som skal bygge et nyt fossilfrit stålværk, der har potentiale til at reducere Sveriges samlede CO2-udledning med 7%.





For hver enkelt virksomhedsobligation er mål og succeskriterier nøje beskrevet, og det kontrolleres af ekstern part, f.eks. revisor, om målene bliver nået. Det giver investorerne sikkerhed for, at investeringen har den lovede impact.

Climate Transition Bonds handler direkte og på fordelagtige vilkår på det globale, professionelle marked for virksomhedsobligationer, som er lukket land for private investorer.

Nyt koncept for grønne investeringer vækker interesse i ind- og udland

Climate Transition Bonds repræsenterer en ny måde at lave grønne investeringer på ved at investere i CO2-tunge virksomheder, som har forpligtet sig til grøn omstilling. Det er der ikke andre danske fonde eller investeringsforeninger, som er målrettet alle typer investorer, der gør. Og kun en enkelt i Europa. Både før og efter børsnoteringen har Climate Transition Bonds oplevet stor interesse for fonden, fortæller Laurits Engstrøm:

”I løbet af sommeren præsenterede vi fonden for en række udvalgte investorer. Modtagelsen har været superpositiv, mange ser det som en velkommen videreudvikling af muligheden for at investere grønt. Allerede inden børsnoteringen havde vi forhåndstilsagn på 70 mio. kr. Børsnoteringen har fået nyheden ud til flere, og vi har haft travlt med at besvare opkald og mails fra interesserede investorer”.

Climate Transition Bonds kan handles på gængse netbanker og platforme

Børsnoterede investeringsforeningsafdelinger kan handles på samme måde som f.eks. aktier. Det vil sige, at man som privat investor selv kan stå for handlen og kan købe for selv ganske små beløb - og sælge igen, når det er belejligt. Climate Transition Bonds kan købes via platforme som Saxo, Nordnet og de større danske bankers netløsninger.

Du kan læse pressemeddelelsen på Via Ritzau her

Artiklens Tags: