Ifølge World Gold Council har guld-ETF’er verden over fået deres største månedlige tilgang siden 2022. I april steg de samlede beholdninger med hele 115 ton og rundede dermed 3.561 ton i alt. Det er første gang siden oktober 2020, at niveauet har været så højt.
I kroner og øre løber tilgangen op i omkring 76 milliarder kroner, hvilket samtidig løftede de samlede forvaltede aktiver (AUM) til rekordhøje 2.620 milliarder kroner.
En stor del af forklaringen skal findes i guldprisen, der i april ramte et nyt rekordniveau lige over 24.000 kroner pr. ounce. Prisen er siden faldet lidt tilbage til omkring 23.000 kroner, men det har ikke dæmpet investorernes appetit på det gule metal.
-
-
Asien trækker det store læs
Det er især Asien, der har drevet udviklingen. Regionens guld-ETF’er stod for næsten to tredjedele af de globale nettotilgange i april, svarende til knap 51 milliarder kroner og 70 ton fysisk guld.
Ifølge World Gold Council kom størstedelen af efterspørgslen fra Kina, som nu har haft tre måneder i træk med stærke inflows. Handelskonflikten med USA og frygt for vækstnedgang og valutakursfald har øget interessen for guld som sikker havn. Samtidig har lavere obligationsrenter gjort guld endnu mere attraktivt.
Også Japan og Indien bidrog positivt med henholdsvis syvende måned i træk med inflows og et comeback efter udstrømning i marts.
Blandet billede i resten af verden
I Nordamerika steg beholdningerne med 44 ton, hvilket svarer til cirka 31 milliarder kroner i værdi. Det gør april til den næstbedste måned for regionen nogensinde, kun overgået af rekorderne fra pandemien.
Europa trak i den modsatte retning med beskedne udstrømninger på én ton og et samlet fald i beholdningen til 1.342 ton. Det svarer til et fald i værdien på ca. 5,6 milliarder kroner, primært drevet af udstrømninger fra Storbritannien. Til gengæld blev det delvist opvejet af inflows i Schweiz og Frankrig.
Andre regioner som Australien og Sydafrika, oplevede stigende efterspørgsel og registrerede samlet inflows på 213 millioner dollars (ca. 1,5 mia. kr.) i april.
Alt i alt vidner udviklingen om, at guld stadig står stærkt som investorernes foretrukne sikkerhedsnet i usikre tider.
Se kilden til indholdet her.